Harmonogram XI Ogólnopolskich Warsztatów Muzycznych
W tym roku uczestnicy Warsztatów będą zakwaterowani w Bursie Szkolnej nr 2 w Łomży (ul Stacha Konwy 13, 18-400 Łomża. tel. (086) 216 30 42 (już od godz. 8:00 w dn.16.08.2016 r.)
Garść informacji - 2015
W tym roku uczestnicy Warsztatów będą zakwaterowani w Bursie Szkolnej nr 2 w Łomży (ul Stacha Konwy 13, 18-400 Łomża. tel. (086) 216 30 42 Uroczyste otwarcie Warsztatów - 16 sierpnia 2015 r. o godz. 12:00 w Sali Koncertowej PSM I i II stopnia w Łomży. O godzinie 19:00 dyrektor Teatru Lalki i Aktora (współorganizator koncertu) zaprasza na występ zespołu góralskiego „Ksinzoki” z Łowicza. Koncert jest otwarty dla wszystkich mieszkańców Łomży. Wcześniej w godzinach 13:30 – 16:30 w gmachu Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. w Łomży planowane są warsztaty, na których młodzież i chętni mieszkańcy Łomży będą mogli zapoznać się ze sztuką ludową z okolic Łowicza: rys etnograficzny, tańce, gwara, nauka rozpoznawalnego w świecie haftu makowskiego i prezentacja zabawek wykonywanych w tym regionie. Będą to zajęcia zarówno teoretyczne, jak i praktyczne.
Warsztaty, jakich w Polsce jeszcze nie było
W Łomży, od trzech lat, odbywają się Ogólnopolskie Warsztaty Muzyczne. Jest to inicjatywa bez precedensu w skali całego kraju, ponieważ młodzież, poza zajęciami z wybitnymi pedagogami i muzykami, poznaje również kulturę i sztukę ludową naszego regionu oraz innych rejonów kraju – w tym roku z Beskidów Zachodnich. Odbywają się też liczne imprezy i koncerty, także dla mieszkańców Łomży i jej okolic. – Bardzo chciałam, żeby te warsztaty odbywały się w Łomży! – mówi Dorota Sroczyńska, wybitna altowiolistka, pedagog, inicjatorka i dyrektor artystyczny warsztatów. – Znam ten region doskonale, bywam tu od 1978 r. i wiem, że lepszego miejsca na 10-dniowe zajęcia tego typu, jak tutejsza Państwowa Szkoła Muzyczna I i II stopnia, nie mogłam sobie wymarzyć. I choć była to dziewiąta edycja warsztatów, to dopiero od trzech lat mogę je realizować w Łomży!
Garść informacji - 2014
W tym roku uczestnicy warsztatów będą zakwaterowani w Bursie nr 1 (ul. Kopernika 16, 18-400 Łomża. tel. (086) 216-51- 75
VIII Ogólnopolskie Warsztaty Muzyczne dla uczniów i nauczycieli PSM I i II stopnia
MINISTERSTWO KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ PSM I i II stopnia w Łomży FUNDACJA SZKOŁY MUZYCZNEJ w Łomży