Jak temperować czekoladę i zrobić pralinę?
Święto Czekolady w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży ma tradycję. - W środę, 12. kwietnia, nasza Szkoła miała zaszczyt gościć w swoich progach przedstawicieli firmy Stara Szkoła z Sokółki – informuje polonistka Aneta Trzeciak – Kowalczyk z „Wety”. - Panowie Jan i Łukasz Dutkowscy przeprowadzili w sposób profesjonalny warsztaty cukiernicze.
Nauczycielka przypomina walory czekolady, która: dodaje energii, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i pracę serca, wpływa pozytywnie na pamięć, zapobiega chorobom, a nawet – odmładza. Jednak współcześnie pod słowem czekolada zazwyczaj kryje się przesłodzony wyrób z cukru i mleka w proszku, z barwnikami i wzmacniaczami smaku, czyli niewiele mający wspólnego ze zdrową czekoladką, jaką zachwala polonistka. Być może, walory czekolady pozostały jeszcze w wyrobach „gorzkich”, o ile i w nich producenci nie zastosowali chemicznego tricku. - To nie tylko klasyczna tabliczka, ale znacznie więcej – mówi nauczyciel literatury z „Wety”: latem przyjemność z orzeźwiających lodów straciatella, zaś zimą radość z filiżanki gorącej czekolady. Wracają do nas wspomnienia rozpływających się w ustach pralinek, ciast, musów... Zanurzeni we wspomnieniach, nie zapominajmy o racjonalnej wiedzy na temat szkodliwości węglowodanów dla wątroby i nerek.
Chocolate can be sometimes healthy
- Program warsztatów obejmował: pokaz temperowania czekolady i sposoby wykonywania pralin i czekoladowych deserów – przybliża wydarzenie Pani Trzeciak-Kowalczyk. - Atrakcyjna tematyka zajęć zmotywowała młodzież do działania, które dało zadowolenie z pracy i prowadziło do poszerzenia wiadomości o produkcji czekolady i jej walorach odżywczych i smakowych.
Warsztaty odbywały się w pracowni gastronomicznej „Wety” z udziałem uczniów kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: Katarzyny Chojnowskiej, Elżbiety Jaroty i Eweliny Karpińskiej-Siwek. Uczniowie sprawdzili umiejętności z języka angielskiego „w obszarze tematycznym, dotyczącym czekolady, biorąc udział w konkursie zorganizowanym przez nauczycieli języków obcych: Joannę Włostowską i Irinę Rząsińską”.
Opr. Mirosław R. Derewońko
tel. red. 696 146 146