Przejdź do treści Przejdź do menu
środa, 25 czerwca 2025 napisz DONOS@

Rozśpiewany i malarski Poranek z Kulturą

Główne zdjęcie
Fot. MDK DŚT

Alicja Janosz była gościem kolejnego spotkania cyklu Poranek z Kulturą Miejskiego Domu Kultury – Domu Środowisk Twórczych. Popularna wokalistka zaprezentowała swój autorski program piosenek dla dzieci, który został niezwykle żywiołowo przyjęty przez najmłodszych i starszych słuchaczy. – Wierzę, że przez zabawę dzieci uczą się najlepiej i myślę, że nie ma lepszej drogi do poznania różnych gatunków muzycznych jak takie koncerty, spotkania na żywo z muzyką – mówi Alicja Janosz. Równie chętnie dzieci uczestniczyły w warsztacie plastycznym „Wielo/Jedno” z Edytą Kasperkiewicz, gdzie zainspirowane koncertem malowały falę dźwiękową.

Był to już piąty Poranek z Kulturą, gdzie naprzemiennie odbywają się koncerty i spektakle teatralne dla najmłodszych, połączone z zajęciami plastycznymi prowadzonymi przez instruktorki MDK-DŚT: Annę Bureś, Katarzynę Swoińską i Edytę Kasperkiewicz. Wysoki poziom artystyczny występów oraz ciekawa formuła comiesięcznych zajęć plastycznych sprawiają, że zainteresowanie nimi jest coraz większe – w tę sobotę organizatorzy przygotowali 50 biletów, które rozeszły się błyskawicznie i uczestników było znacznie więcej. Najliczniejszą grupę stanowiły rzecz jasna dzieci, od maluchów na rękach rodziców do rozbrykanych, pełnych energii 8-10 latków. Alicja Janosz błyskawicznie znalazła z nimi wspólny język. Zwyciężczyni pierwszej edycji programu Idol ostatnio śpiewała w Łomży podczas plenerowego cyklu Café Kultura 2019 jako gość jazzowego Electric Groove Gang/ funkowego The Crackers, w których jej mąż Bartosz Niebielecki jest perkusistą. Tym razem wystąpiła w zupełnie innej roli, wspierana tylko przez małżonka-multiinstrumentalistę, prezentując program „Alicja Janosz dzieciom“ z płyty pod takim tytułem. 

– To dla mnie głównie frajda – mówi Alicja Janosz. – Bardzo kocham dzieci i lubię interakcję z nimi odkąd pamiętam – jeszcze zanim byłam mamą cała rodzina mówiła, że minęłam się z powołaniem, bo powinnam być przedszkolanką (śmiech). Długo odsuwałam od siebie ten moment nagrania płyty z piosenkami dla dzieci, miałam inne ambicje, ale kiedy zaczęłam być mamą muzyka dziecięca stała się dla mnie ważna i jako śpiewająca mama postanowiłam nagrać taką płytę. Mamy z Bartkiem Niebieleckim, moim mężem, który jest producentem tego krążka i współautorem większości piosenek, taką misję edukowania dziecięcej publiczności. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że wrażliwość muzyczną i gust kształtuje się od początku, dlatego małymi kroczkami robimy to, co kochamy, mając nadzieję, że przynosi to dużo radości i frajdy nie tylko dzieciom, ale też rodzicom. Pamiętam sama, że kiedy jako dziecko bywałam na koncertach Majki Jeżowskiej czy Dyskoteki Pana Jacka, z którą zresztą później przez chwilę śpiewałam, to pojawiały się emocje, a wtedy ta muzyka wchodzi nam w krwiobieg, dobrze nam się kojarzy i zostaje z nami już na całe życie.

Wszystko zaczęło się rozgrzewki głosu, który jest dla każdego wokalisty głównym i jedynym instrumentem. Było też śpiewanie gamy, rozpoznawanie wysokich i niskich dźwięków oraz śpiewanie melodii, po czym wszyscy byli już gotowi do właściwego koncertu. Dzieci bardzo chętnie podchwytywały melodyjne, rytmiczne piosenki, bardzo urozmaicone w warstwie muzycznej. Taneczna „Goń złego wilka“, funkujące „Czyste disco“ i „Funky duszek”, reggae „Mam głos“ czy balladowa „Śnieżna kulka“ sprawiły, że pod sceną niemal od razu zaroiło się od młodych tancerzy i wokalistów. Ważny był również aspekt edykacyjny tekstów oraz szczerość i wiarygodność przekazu, co dzieci od razu potrafiły ocenić.

– Stosuję to również w swojej dorosłej twórczości – mówi Alicja Janosz. – Widzę, że kiedy jest się autentycznym i odkrywa się ten głos swojego wewnętrznego ja, jest się prawdziwym na scenie i poza nią, to nasze relacje i na scenie, i w życiu są bardziej autentyczne, prawdziwsze i takie głębsze. Myślę, że o to mi chodzi w życiu i na scenie również – czy śpiewam dla dziecięcej publiczności, czy, tak jak teraz, nagrywam moją kobiecą płytę, dedykowaną w zasadzie mamom. 

Równie dobra atmosfera radosnej zabawy o walorach edukacyjnych panowała również podczas zajęć plastycznych „Wielo/Jedno” z Edytą Kasperkiewicz.

– Malujemy falę dźwiękową – mówi Edyta Kasperkiewicz. – Przekładamy inspirację muzyką, tymi różnymi dźwiękami, na obraz muzyki – tak jak fala dźwiękowa wyświetla się, na przykład na komputerze, kiedy mamy programy dźwiękowe, tak i my będziemy ją wspólnie układać, gdzie każdy wykona poszczególne dźwięki i ułożymy je w jedną, wielką falę.

Na kolejny Poranek z Kulturą Miejski  Dom Kultury – Dom Środowisk Twórczych zaprasza za niespełna miesiąc, 2 kwietnia. Gdański Teatr Barnaby zaprezentuje spektakl „Tymoteusz wśród ptaków“ Jana Wilkowskiego, a zajęcia plastyczne poprowadzi Anna Bureś. 

Wojciech Chamryk

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

auto-moto
Elektryka, elektronika samochodowa. Konwersja aut z USA, PL menu, diagnostyka komputerowa, naprawa airbag, abs, dpf, egr, tuning.
tel. 509065500
usługi
Przygotuję mieszkanie do remontu, kucie posadzek, terakoty, glazury itp. Wywiozę meble, wyniosę gruz. Sprzątanie, piwnic, garaży, strychów działek.
tel. 516549573
nieruchomości
Sprzedam mieszkanie 37,93 m2 (2 pokoje, kuchnia, łazienka) w Centrum Łomży. Zadbane, do zamieszania. Cena 260 000 zł do negocjacji.
tel. 502950676

Zobacz także

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę