Przejdź do treści Przejdź do menu
niedziela, 22 grudnia 2024 napisz DONOS@

Wiedzą, co jedzą w PWSIiP

Główne zdjęcie
Laureaci konkursu „Zasmakuj w zdrowiu” (fot. PWSIiP Łomża)

– Pytania wymagały logicznego myślenia, łączenia zróżnicowanej wiedzy – mówiła Aleksandra Opęchowska z I Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Białymstoku. Licealistka zwyciężyła w pierwszej edycji popularnonaukowego oraz interdyscyplinarnego konkursu „Zasmakuj w zdrowiu”, który zorganizowały dwa wydziały Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży: Wydział Informatyki i Nauk o Żywności oraz Wydział Nauk o Zdrowiu.

Aby wypaść dobrze w naukowej rywalizacji uczestnicy konkursu, czyli ponad 100. uczniów szkół średnich z województw podlaskiego, warmińsko-mazurskiego oraz mazowieckiego, odpowiadali na pytania z zakresu technologii żywności i dietetyki. – Na moim roczniku są trzy profile medyczne, ja jestem na jednym z nich. Biologia łączy się z dietetyką oraz technologią żywności, pewnie dlatego mi się udało – komentowała zwyciężczyni. 
Organizatorzy podkreślali, że celem konkursu było nie tylko wyłonienie utalentowanych laureatów, ale przede wszystkim powszechne edukowanie młodzieży. – Jeśli nie pijesz nałogowo, nie palisz, to dieta staje się najważniejszym czynnikiem determinującym stan zdrowia – mówiła dr Marta Żebrowska-Gamdzyk, dietetyczka i adiunkt w Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP. Profesor Bożena Waszkiewicz-Robak, dziekan Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności „Państwówki”, dodawała: – To nie była „pamięciówka”, nie wymagaliśmy znajomości wartości liczbowych. Nastawiliśmy się na wyeksponowanie zasad racjonalnego żywienia. Młodzi powinni wiedzieć jaka jest żywność, jak ją wybierać, co się z nią dzieje podczas przetwarzania. Do 21 roku życia organizm człowieka rozwija się. Powinniśmy dążyć do tego, aby wychowywać świadome pokolenia, które będą jak najdłużej żyły w zdrowiu, a nie w chorobie.
Aleksandra Opęchowska o żywności i żywieniu wie bardzo dużo, ale do stosowania  w życiu zasad zdrowej diety podchodzi z przymrużeniem oka. – Wszystko zależy od dnia i chyba humoru – komentowała zwyciężczyni konkursu wybór tego, co ląduje na jej talerzu na śniadanie, obiad i kolację. 
II miejsce w konkursie „Zasmakuj w zdrowiu” zajęła Monika Duchnowska z I LO w Białymstoku, a III Kacper Balcerzak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Ostrołęce. 

Jolanta Święszkowska
PWSIiP Łomża



 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę