Przejdź do treści Przejdź do menu
poniedziałek, 27 stycznia 2025 napisz DONOS@

Hubert z SP 9 w Łomży najlepszy w województwie podlaskim

- Hubert Chrostowski ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Łomży jest jedynym uczniem w naszym województwie, który zdobył aż cztery tytuły laureata konkursu przedmiotowego: z języka polskiego, historii, matematyki i fizyki - informuje Małgorzata Palanis z Kuratorium Oświaty w Białymstoku. 14-letniemu łomżyniakowi pogratulowali na uroczystości w białostockiej SP nr 21: wiceminister edukacji Dariusz Piontkowski, wicewojewoda podlaski Tomasz Madras i kurator oświaty Beata Pietruszka. W 13 konkursach przyznano aż 256 tytułów 211 laureatom.

„Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to cały ocean.” - słowa Isaaca Newtona stały się hasłem uroczystego podsumowania wojewódzkich konkursów przedmiotowych 16. maja. Pośród 211 laureatów ze szkół podstawowych w roku szkolnym 2021/2022 jest tylko 21 osób, które zdobyły więcej niż jeden tytuł laureata konkursu przedmiotowego. Hubert z Łomży ma tytuły cztery, a Michał Zieziulewicz z Dąbrowy Białostockiej trzy: z matematyki, biologii i chemii. Pozostała 19-tka orłów szczyci się dwoma tytułami. Wszystkich ucieszyły zaświadczenia, zaś wielokrotni laureaci dostali na pamiątkę grawertony i nagrody rzeczowe.

14-latek jest dumą jego nauczycieli i rodziców
Hubert Chrostowski to 8-klasista Szkoły Podstawowej nr 9 imienia Księcia Mazowieckiego Janusza I w Łomży. Jak osiągnąć sukcesy w rywalizacji konkursowej...? Zdaniem Laureata, warunków jest kilka, bo trzeba mieć trochę talentu i drugie tyle pracowitości. Dobrze, jeśli na lekcji ma się nauczyciela, który jest świetny w swojej dziedzinie, umie zaciekawić tematem i nie zniechęca nastolatka do nauki. Zdarza się, paradoksalnie, że nauczyciele (nazbyt gorliwi i za ostrzy) spowodują wypowiedziami, działaniami i ocenami skutek odwrotny. Zniechęcony do pedagoga młody człowiek często odwraca się od przedmiotu i odwrotnie: nielubiana gałąź na drzewie nauki zyskuje, kiedy młodzież wspina się razem z lubianym nauczycielem. Hubert zauważa, że miał szczęście do nauczycieli. Większość pokładała w nim nadzieje przez długie lata, dlatego teraz powody do dumy ma zarówno wychowanek i jego rodzice, jak i pedagodzy.

Wiesława Domalewska uczy Huberta od 4. klasy starannej i poprawnej polszczyzny, czytania i rozumienia utworów literackich, wrażliwości na dzieła sztuki i drugiego człowieka. Laureat nie wie, czy polonistka widziała w nim kandydata do zdobycia laurów, ale przygotowania do udziału w konkursie i dodatkowe spotkania zaczęły się w 6. klasie i były kontynuowane w 7. Oprócz tego, bardzo pomogła ciocia Bożena Gutowska z SP w Kupiskach, której uczennica Maja Liżewska także jest tegoroczną laureatką, podobnie jak jej rówieśnica Paulina Żelazna.

Pracowicie w szkole i na korepetycjach
- Pani Domalewska umie zachęcić do czytania, chętnie dzieli się wiedzą spoza lektur, potrafi wesoło prowadzić lekcję i czasem tak zażartuje, że uczeń nauczkę zapamięta - charakteryzuje cenioną polonistkę Laureat. Natomiast sukces w Wojewódzkim Konkursie Historycznym to - jak ocenia Hubert - "w dużym stopniu zasługa Pani Iwony Bronowicz", która uczyła go w 5., 6. i 7. klasie, po czym poszła na urlop zdrowotny. Niezwykle wymagająca co do znajomości dat, nazwisk i faktów, przyczyniła się do tego, że 6-klasista został laureatem w konkursie z historii - oraz z geografii, której uczyła go Anna Wojtkowska. Młody geograf powtórzył ten sukces również w 7. klasie. Matematyki od 4. klasy uczyła Huberta Dorota Zaorska i dawała  trudniejsze zadania.

- Jest tak wymagająca, że bez dodatkowej nauki, z marszu przeszedłem w 6. klasie do etapu rejonowego, a w 7. zostałem finalistą - opowiada 14-latek z "Dziewiątki". - Doceniam pomoc bardzo dobrego korepetytora Zbigniewa Zacharczyka, nauczyciela Szkoły  w Kupiskach, który pracował ze mną nad zadaniami z matematyki i fizyki, której uczy mnie Pan Sławomir Bączek. Pan Zacharczyk był w stanie przekazać tyle wiadomości, że niedużym nakładem pracy rozwiązywałem zadania z fizyki. To ważne, bo za zadania jest dużo punktów.

"Pomocna jest sprzyjająca atmosfera w domu"
Niewiele brakło, a Hubert nie przystąpiłby do konkursu z historii. - Nie chciało mi się aż tyle uczyć, lecz w 8. klasie zachęcił mnie do udziału Pan Piotr Grabowski - wspomina 14-latek. - Opowiadał ciekawie o wydarzeniach z przeszłości, więc potrafił mnie zainteresować. Wierzył we mnie, a to zwykle dodawało mi chęci do nauki i poznawania nowych faktów. Od początku pandemii w 2020 r. zacząłem przyglądać się geopolityce, strategiom i taktykom w wojskach. Słuchałem wykładów i czytałem wszystkie książki dr. Jacka Bartosiaka ze Strategy @ Future.

Hubert w opowieści o drodze do sukcesu przypomina, że pomocna jest sprzyjająca atmosfera w domu, pozytywna motywacja do nauki. W konkursach liczy się "szczęście do pytań", "żeby mieć dobry dzień", bez nadmiernego stresu i po spokojnie przespanej nocy. Oprócz gratulacji wiceministra, wicewojewody i kurator, nasz Laureat dostał rakiety do gry w tenisa stołowego i książki.

Ponadto nauczycieli w SP 9 zapewne uradował tytuł laureata WKJP, który uzyskała 7-klasistka Kalina Błogosławska, oraz tytuł finalistki 8-klasistki Małgorzaty Rykaczewskiej.

- Mamy nadzieję, że ta pasja, która doprowadziła Was do tego miejsca, za kilka, kilkanaście lat doprowadzi Was dużo dalej - zachęcił Pan Piontkowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji i Nauki, aby młodzież wyznaczała "trendy w nauce, gospodarce, polityce, sporcie".

Mirosław R. Derewońko

tel. red. 696 145 146

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

nieruchomości
Garaż do wynajęcia 24m2 przy ul. Szmaragdowej 9.
tel. 573983188
różne
Brykiet drzewny (opał ze zrębki liściastej). Możliwy transport. 800 zł/tona (40 worków po 25 kg).
tel. 509094086
usługi
Wykopy ziemne, rozbiórki budynków koparkami, piasek, żwir, pospółka z własnej kopalni, przewóz koparek, czarnoziem, ziemia z wykopu, tłuczeń betonowy.
tel. 604446462
Foto:
Foto:
Foto:

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę