Przejdź do treści Przejdź do menu
sobota, 21 grudnia 2024 napisz DONOS@

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 4 w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami

9 grudnia 2008 Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 4 w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 3 z dnia 9 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje. W wyniku informacji uzyskanych do godziny 17.30. dotyczących przeprowadzonych kontroli dodatkowo zatrzymano 32 383 kg surowców i produktów: 1. w woj. śląskim 3 250 kg 2. w woj. kujawsko-pomorskim 0 kg (produkty trafiły do obrotu) 3. w woj. łódzkim 26 827 kg 4. w woj. mazowieckim 2 306 kg Stwierdzono również, że około 20 ton surowca zostało przesłane z woj. łódzkiego do zakładu przetwórczego w woj. lubelskim. Ponadto wyrobom wyprodukowanym w 4 przedsiębiorstwach (2 w woj. mazowieckim, 1 w woj. podlaskim oraz 1 w woj. kujawsko-pomorskim) i wprowadzonym do obrotu, zakończył się termin przydatności do spożycia. Dotyczy to ok.107 ton surowców, z których zostały wyprodukowane wyroby.

 

9 grudnia 2008
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 3 w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii

W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 2 z dnia 8 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje.
Od godzin porannych dnia dzisiejszego t.j. 9 grudnia 2008 roku trwają kontrole w zakładach produkcyjnych, do których trafiło mięso podejrzane o skażenie dioksynami, pochodzące od trzech importerów polskich. Kontrola obejmuje 28 zakładów w 9 województwach, z tego w województwie dolnośląskim 2, kujawsko-pomorskim 3, łódzkim 4, mazowieckim 7, podkarpackim 1, podlaskim 1, śląskim 4, świętokrzyskim 1, wielkopolskim 5.
Wstępnie ustalono, że w wyniku przeprowadzonych kontroli do godz. 12.00. zatrzymano ok. 38 ton surowców i produktów:
1. w woj. dolnośląskim 200 kg
2. w woj. kujawsko-pomorskim 0 kg (produkty trafiły do obrotu)
3. w woj. łódzkim trafiło 20 000 kg
4. w woj. mazowieckim 2 800 kg
5. w woj. świętokrzyskim 810 kg.
6. w woj. wielkopolskim 15 000 kg
Listy dystrybucyjne produktów, które trafiły już do obrotu są w trakcie tworzenia i na bieżąco przekazywane właściwym miejscowo Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym, w celu wycofywania wyżej wymienionych produktów ze sklepów.

 

8 grudnia 2008
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 2 w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii


W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu z dnia 8 grudnia 2008 roku, w godzinach popołudniowych doszło do spotkania przedstawicieli Ambasady Irlandii z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Weterynarii, na którym uzyskano następujące informacje:
1. Najprawdopodobniej źródłem skażenia mięsa wieprzowego dioksynami było skażenie pasz, w jednym zakładzie produkcyjnym na terenie Irlandii. Zakład ten nie dystrybuował paszy do innych krajów.
2. Ilość stwierdzonych dioksyn w badanych paszach stukrotnie przekroczyła dopuszczalny poziom i wynosiła 100 pikogramów/kg tłuszczu.
3. Pasza z zawartością dioksyn trafiła na dziesięć dużych farm trzody chlewnej w Irlandii. Populacja świń na tych farmach stanowi łącznie 10 % chowu świń w całej Irlandii.

Ponadto w wyniku prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną intensywnego dochodzenia ustalono:
1. Do godziny 17-ej Inspekcja Weterynaryjna zabezpieczyła 22 tony mięsa wieprzowego pochodzącego z trzech podejrzanych irlandzkich rzeźni, w tym 2 tony w woj. wielkopolskim i 20 ton w woj. łódzkim. Z zabezpieczonego mięsa pobrano próbki, które zostały przesłane do laboratorium referencyjnego PIWet w Puławach. Pobrane próbki zostaną przebadane na obecność dioksyn. Wyniki poznane zostaną po około 72 godzin.
2. Ponadto po kontroli trzech importerów polskich stwierdzono, że mięso trafiło do 28 podmiotów zajmujących się przetwórstwem mięsa na terenie województw: mazowieckiego, wielkopolskiego, łódzkiego, podkarpackiego, dolnośląskiego oraz śląskiego, podlaskiego, kujawsko-pomorskiego i świętokrzyskiego.
3. Około 70 ton mięsa pochodzącego z Irlandii, a sprowadzonego przez polskie firmy pośredniczące zostało wysłane do Węgier. Właściwe weterynaryjne władze węgierskie o fakcie tym zostały powiadomione pismem Głównego Lekarza Weterynarii.

8 grudnia 2008
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii


W dniu 7 grudnia 2008 r. w godz. wieczornych Główny Lekarz Weterynarii został powiadomiony o przypadku skażenia w Irlandii mięsa wieprzowego dioksynami. Skażenie najprawdopodobniej pochodziło z zanieczyszczonej paszy.
W dniu dzisiejszym (8 grudnia br.), do godz. 13:00 ustalono, co następuje:
1. Od 1 września 2008 r. potencjalnie skażone mięso zostało wysłane do Polski z 3 irlandzkich rzeźni do 3 odbiorców w Polsce.
2. W sumie przywieziono do Polski 667,8 ton mięsa.
Obecnie służby weterynaryjne w Polsce przeprowadzają kontrolę 3 podmiotów ustalając, gdzie mięso zostało sprzedane i gdzie się znajduje, wraz zatrzymaniem pozostałego mięsa w magazynach przedsiębiorstw.
Główny Lekarz Weterynarii podjął wstępnie następujące kroki:
1. Wysłał powiatowym lekarzom weterynarii najbardziej aktualną informację o transportach potencjalnie skażonego miejsca.
2. Polecił wszystkim powiatowym lekarzom weterynarii zatrzymywać do wyjaśnienia wszystkie przesyłki mięsa wieprzowego z Irlandii.
3. Polecił wszystkim powiatowym lekarzom weterynarii skontrolować i zatrzymać do wyjaśnienia wszystkie transporty paszy pochodzące z Irlandii.
4. Dokonać pobrania próbek mięsa pochodzącego z 3 podejrzanych zakładów irlandzkich i pilnie przesłać do PIWet Puławy.
5. Zorganizował na godz. 14:00 w dniu dzisiejszym spotkanie z przedstawicielami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w celu koordynacji wspólnych działań.


 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę