Uczennica Wety najlepsza w Etapie Okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywności
27 uczestników z okręgu olsztyńskiego rywalizowało w Etapie Okręgowym XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Pierwsze miejsce zajęła Milena Rybicka – uczennica klasy IV na kierunku technik technologii żywności w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.
Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. Pierwsza część to test, w którym znalazły się pytania z zakresu technologii żywności, analizy żywności, mikrobiologii, techniki, przedmiotów ekonomicznych. Natomiast w drugiej części, ustnej, 6 najlepszych uczestników odpowiadało na pytania z 3 bloków tematycznych: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
I miejsce zajęła Milena Rybicka – uczennica klasy IV na kierunku technik technologii żywności w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.
II miejsce – Aneta Olejnik - reprezentujący Zespół Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie.
III miejsce - Marcin Połoch – reprezentujący Zespół Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie.
Na dalszej pozycji uplasowała się Weronika Rarak z Olsztyna. Piąte miejsce zdobyła Dorota Krasowska z Zespołu Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem, zaś szóste Dagmara Pogorzelska z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie.
Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że 6 osób z dzisiejszej części ustnej zakwalifikuje się do etapu centralnego – powiedziała koordynator olimpiady p. Dorota Chilińska. Decyzję tę podejmie komisja centralna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zakwalifikowanie do finału w Poznaniu gwarantuje tytuł finalisty i laureata, daje zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu zawodowego oraz indeks na technologię żywności na poznańskiej uczelni.
Dr inż. Marcin Kidoń z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ogłaszając wyniki, przekonywał o bardzo wysokim i wyrównanym poziomie merytorycznym uczestników XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności.