Światowy Dzień Wody trwa... dwa dni!
W Zespole Szkół Drzewnych i Gimnazjalnych w Łomży uczniowie Technikum Ochrony Środowiska zorganizowali warsztaty ekologiczne dla gimnazjalistów. Dorośli fachowcy opowiadali, m.in., o entrofizacji i kaczkach na drzewach, zaś przyszli młodzi technicy zanieczyszczali wodę z kranu fusami z kawy, żeby ją potem na oczach gimnazjalnej publiczności uzdatnić do picia.
Wprawdzie ustanowiony przez ONZ Światowy Dzień Wody wypada w niedzielę, 22 marca, ale problematyka bezcennej, bo niezbędnej do życia na ziemi substancji pojawiła się już w czwartek i pojawi raz jeszcze w piątek na całodziennych warsztatach ekologicznych w zabytkowym gmachu szkoły przy al. Legionów.
Pierwszego dnia na pogadanki i zajęcia laboratoryjne przybyli uczniowie Publicznego Gimnazjum nr 2 i PG nr 9 oraz Katolickiego Gimnazjum w Łomży. Alicja Godula z łomżyńskiej delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska opowiadała , m.in., o procesie entrofizacji, czyli zarastaniu zbiorników wodnych i trucicielach rzek w naszym regionie, którymi głównie są miasta Zambrów i Kolno. Prowadzący w „Drzewnej” koło ornitologiczne Janusz Gietek sypał jak z rękawa ciekawostkami na temat ptactwa. Na przykład na temat wróbli, które wynoszą się z miast, bo wolą składowiska śmieci, i na temat gęsi i kaczek, z których gniazd na drzewach niebawem będą spadały jak ulęgałki ledwo co opierzone gąsięta i kaczęta.
- Na początku myślałem, że będzie ciężko, ale z chwilą gdy przybyli gimnazjaliści trema minęła – przyznaje Szymon Węgrowski, uczeń kl. III a, który z kolegami Kamilem Chludzińskim i Maciejem Baranowskim był instruktorem w... szkolnej stacji uzdatniania wody.
- Najpierw zanieczyściliśmy wodę z kranu ziemią i fusami herbaty i kawy – przedstawia przebieg eksperymentu Kamil. - Poddaliśmy ją czterem procesom: sedymentacji, tj. oddzieleniu większych zanieczyszczeń, koagulacji, żeby wytrącić mniejsze zanieczyszczenia, następnie filtracji, a na koniec dezynfekcji przy pomocy chloru.
Inne zajęcia poprowadzili uczniowie Technikum Geodezyjnego, którzy pod okiem nauczycielki biologii i ekologii Anny Maczewskiej uczyli gimnazjalistów przygotowywania preparatów mikroskopowych z glonów, ziemniaków i cebuli. Z kolei pod pieczą prowadzącej szkolne laboratorium Moniki Fabiszewskiej można było ustalić zasadowość, twardość, odczyn pH i zawartość żelaza czy chlorków w wodzie. Pomocą w organizowanych w „Drzewnej” po raz czwarty warsztatach ekologicznych z okazji Światowego Dnia Wody służyły także nauczycielki przedmiotów zawodowych: Katarzyna Mieczkowska (ochrona wód) i Natalia Witkowska (ochrona powietrza).
W piątek o tajemnicach i dziwach naszej wodnej żywicielki dowiedzą się więcej także uczniowie PG 1 i PG 3 oraz Gimnazjum im. Bogdana Jańskiego z Łomży oraz Gimnazjum w Piątnicy.
Mirosław R. Derewońko