Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 27 grudnia 2024 napisz DONOS@

Dotacje na badania i szansa na rozwój

Główne zdjęcie
Budynek PWSIiP

Dodatkowe ponad 270 tys. zł na utrzymanie specjalistycznych urządzeń badawczych otrzymała z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Łącznie z przyznaną w marcu subwencją na rozwój potencjału naukowego (257 tys. zł) „Państwówka” to ponad pół miliona złotych oraz nowe perspektywy rozwoju. - Koszty utrzymania specjalistycznego sprzętu: odczynniki, materiały eksploatacyjne, serwis, ubezpieczenie majątkowe, koszty pośrednie itp., są bardzo wysokie. Natomiast naukowe doświadczenie należy zdobywać podczas wielogodzinnych prób technologicznych – wyjaśnia prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński, dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP, który wspólnie z zespołem przygotował uzasadnienie merytoryczne dwóch projektów wysłanych do MNiSW.

Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński, dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP. Technolog żywności, absolwent SGGW; kierownik Zakładu Oceny Jakości Żywności, Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności SGGW; specjalizuje się w badaniach nad pozostałościami i zanieczyszczeniami chemicznymi w łańcuchu żywnościowym i żywności; w 1977 r. odbył staż naukowy w Massachusetts Institute of Technology w USA, a w latach 1981–1982 prowadził badania w MIT nad biomarkerami kontaminantów środowiskowych i żywności. W latach 1986–1989 pracownik Światowej Organizacji ds. Rolnictwa – FAO jako odpowiedzialny za szkolenia i programy badawczo-wdrożeniowe w Afryce w zakresie technologii mięsa; w latach 1991–2003 konsultant i ekspert w projektach dostosowawczych Polski do wstąpienia do Unii Europejskiej (PHARE); prowadzi wykłady na Wydziale Technologii Żywności SGGW.
Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński, dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP. Technolog żywności, absolwent SGGW; kierownik Zakładu Oceny Jakości Żywności, Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności SGGW; specjalizuje się w badaniach nad pozostałościami i zanieczyszczeniami chemicznymi w łańcuchu żywnościowym i żywności; w 1977 r. odbył staż naukowy w Massachusetts Institute of Technology w USA, a w latach 1981–1982 prowadził badania w MIT nad biomarkerami kontaminantów środowiskowych i żywności. W latach 1986–1989 pracownik Światowej Organizacji ds. Rolnictwa – FAO jako odpowiedzialny za szkolenia i programy badawczo-wdrożeniowe w Afryce w zakresie technologii mięsa; w latach 1991–2003 konsultant i ekspert w projektach dostosowawczych Polski do wstąpienia do Unii Europejskiej (PHARE); prowadzi wykłady na Wydziale Technologii Żywności SGGW.

Pieniądze będą przeznaczone na utrzymanie zakupionej ze środków unijnych aparatury – spektrometru elektronowego rezonansu paramagnetycznego oraz spektrometru z potrójnym analizatorem  masy (sprzężonego z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym). Urządzenia umożliwiają m.in. wykrywanie alergenów, badanie żywności na poziomie molekularnym oraz bardzo dokładne porównywanie żywności ekologicznej z konwencjonalną. 
Dotacje umożliwią prowadzenie badań nie obciążając budżetu łomżyńskiej uczelni, ale także – taką nadzieję mają władze uczelni - ułatwi walkę o granty naukowe  i projekty przewidziane w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
- Województwo podlaskie jest regionem rolniczym i w tym segmencie należy szukać szansy jego rozkwitu m.in. poprzez monitorowanie łańcucha żywności „od pola do stołu konsumenta”, tworzenie sieci powiązań pomiędzy ekologicznym rolnictwem oraz ekologicznym przetwórstwem żywności. Na naszym terenie uprawiane są unikalne zioła oraz zboża o bardzo cennym potencjale żywieniowym, ale ciągle niedostatecznie wykorzystywane i promowane, takie jak gryka, amarantus, dynia, mierzymięta grzebieniasta i wiesiołek  – twierdzi prof. Mieczysław Obiedziński. – Dzięki urządzeniom, którymi dysponujemy, możemy wykrywać toksyczne składniki w żywności, takie jak furan i metylglioksal. Ten ostatni związek, uznawany za główną przyczynę choroby Alzhaimera, zachwalany jest często w kolorowych czasopismach, pod postacią miodu manuka, jako cudowny środek leczniczy.

Globalne badania, lokalne zyski
PWSIiP, która ze „starej” perspektywy finansowej Unii Europejskiej (lata 2007-2013) wybudowała swoje nowoczesne obiekty i laboratoria przy ul. Akademickiej w Łomży, liczy że „nowa” unijna  perspektywa do 2020 przyczyni się do dalszego dynamicznego jej rozwoju.
- Nasze specjalistyczne urządzenia będą wykorzystywane w badaniach na szczeblu krajowym oraz międzynarodowym. Przybliża nas to do sięgnięcia po środki z największego w historii Unii Europejskiej programu finansowania badań i innowacji  Horyzont 2020 – mówi dr hab. Dariusz Surowik, pełnomocnik rektora ds. nauki i współpracy z zagranicą. - Służyć temu  będzie koncentracja aktywności naukowej w dziedzinach szczególnie ważnych w działalności uczelni,  a jednocześnie pozytywnie rezonujących na region, takich jak np. technologia żywności i żywienie człowieka, rolnictwo i dietetyka.
Ta „koncentracja” objawia się także na bliskiej współpracy z kilkoma ośrodkami akademickimi, w Polsce m.in. z Politechniką Warszawską, SGGW w Warszawie, UWM w Olsztynie, oraz za granicą - włoskim Uniwersytetem w Ankonie oraz belgijskim Uniwersytetem w Gandawie.



 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę