Chcą budować Instytutu Technologii Żywności PWSIiP
Aż 18 firm i konsorcjów chce zbudować Instytutu Technologii Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Właśnie otwarto oferty konkursowe na realizację zadnia. „Spodziewaliśmy się, że zainteresowanie będzie duże i że wystartują w przetargu nie tylko firmy lokalne. Tak się też stało. Mamy oferentów z całej Polski co daje nam, jako inwestorom, szansę wyboru najlepszego wykonawcy” – mówi przewodniczący komisji przetargowej mgr inż. Edward Bochenko. Komisja przetargowa na analizę ofert ma 60 dni. Instytut ma powstać na pustej działce przy ul. Akademickiej – po drugiej stronie obecnego budynku uczelni. Gro środków na jego realizację będzie pochodziło z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.
Jeszcze w połowie lipca profesor Kazimierz Pieńkowski, ówczesny rektor PWSIiP w Łomży, podpisał umowę z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości na dofinansowanie z funduszy unijnych projektu „Rozwój infrastruktury Uczelni wraz z halą do nowoczesnego przetwórstwa rolno-spożywczego”. Całkowita wartość projektu to ponad 53 mln zł. Za te pieniądze w Łomży mają powstać i zostaną wyposażone w nowoczesny sprzęt budynek dydaktycznego Instytutu Technologii Żywności i hala laboratoryjno-technologicznej do nowoczesnego przetwórstwa rolno-spożywczego. Przy okazji w nowoczesny sprzęt zostanie wyposażony także Instytutu Informatyki i Automatyki. Zgodnie z planami wszystko to ma zostać zrealizowane do 2013 roku.