Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 27 grudnia 2024 napisz DONOS@

Białostocki architekt zaprojektuje Instytut Technologii Żywności PWSIiP w Łomży

Główne zdjęcie
fot. www.pwsip.edu.pl

Architekt Jan Kabac z Białegostoku zaprojektuje gmach Instytutu Technologii Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Wygrał on konkurs zorganizowany przez uczelnię, a nagrodą główną jest opracowanie kompletnej dokumentacji projektowej budynku. Na budowę nowoczesnego gmachu Instytutu uczelnia otrzymać ma niemal 12 mln euro. Pieniądze w ogromnej większości będą pochodziły z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.

W konkursie na projekt budynku Instytutu Technologii Żywności PWSIiP w Łomży wystartowało kilka firm architektonicznych m.in. z Białegostoku, Warszawy i Krakowa.  Co prawda Sąd Konkursowy nie przyznał I nagrody, bo jak uzasadniono złożone prace nie spełniły w pełni kryteriów, ale nagrodzona II nagrodą koncepcja architekta Jana Kabaca wyróżniała się konsekwentnie zrealizowanym projektowo osiowym układem funkcjonalnym projektowanych budynków i otoczenia.
Jan Kabac właściciel Przedsiębiorstwa Wielobranżowego ARKON z Białegostoku ma doświadczenie w projektowaniu tego typu gmachów. Jest autorem projektów między innymi hal sportowych Politechniki i Uniwersytetu w Białymstoku.
Nowy Instytut Technologii Żywności stanie naprzeciw wykańczanej właśnie siedziby uczelni przy ul. Poznańskiej w Łomży. W ubiegłym roku samorząd miasta przekazał pod budowę Instytutu odpowiednią działkę. Obiekt ma być oddany do użytku studentom PWSIiP za cztery lata.

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę