Życzenia
Nadszedł grudzień - ostatni miesiąc 2008 roku. Roku bardzo ważnego dla łomżyńskich Amazonek. Dwa miesiące temu obchodziłyśmy 15-lecie swego istnienia. Ta okrągła rocznica sprawiła nam wiele emocji. Tak bardzo chciałyśmy, aby wszystko poszło zgodnie z naszymi planami, aby wszystko się udało. Tak bardzo byłyśmy przejęte, tyle było radości i śmiechu.
Jak to się zaczęło ? - rozmowa z Amazonką
- Jasiu, od kiedy jesteś w naszym Stowarzyszenia? Jasia: W lipcu 1994 r. w holi targowej na Starym Rynku spotkała mnie Maria Staniurska, przedstawiła mi się. Maria była w Stowarzyszeniu od samego początku, była na pierwszym zebraniu. 0 mnie dowiedziała się od mojej koleżanki.
Uprzedzić nowotwór
Jak żyć, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, i jak się badać, żeby wykryć go we wczesnym stadium. Rak piersi pozostaje nadal najczęściej rozpoznawanym nowotworem u kobiet w Polsce, stanowiącym ponad 20% wszystkich nowotworów rozpoznawanych u kobiet.
15 pytań do dr. hub. n. med. Tadeusza Pieńkowskiego
- W jaki sposób w Polsce informuje się kobietę o tym, że wykryto u niej raka piersi? Dr hab. n. med. Tadeusz Pieńkowski: - Informację o rozpoznaniu choroby lekarz przekazuje pacjentce dopiero wówczas, gdy jest pewien diagnozy. Decyduje wynik badania mikroskopowego, na jego podstawie zapada ostateczna decyzja.
Od radykalnej mastektomii do leczenia oszczędzającego i rekonstrukcji piersi
Przez wiele stuleci jedynym sposobem leczenia raka piersi była amputacja. Wykonywano zabiegi rozległe i okaleczające.
LIST BISKUPA ŁOMZYŃSKIEGO
Łomża, dnia 10 października 2008 r. TADEUSZ BRONAKOWSKI Biskup Pomocniczy Łomżyński Drogie i Szanowne Panie! Umiłowani w Chrystusie Panu!
KALENDARIUM
Grudzień 8 - Wigilia godz. 17.00-Msza Św. godz. 17.45 - Spotkanie opłatkowe 25 - 26 - Święta Bożego Narodzenia