Przejdź do treści Przejdź do menu
poniedziałek, 20 stycznia 2025 napisz DONOS@

Jak temperować czekoladę i zrobić pralinę?

Święto Czekolady w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży ma tradycję. - W środę, 12. kwietnia, nasza Szkoła miała zaszczyt gościć w swoich progach przedstawicieli firmy Stara Szkoła z Sokółki – informuje polonistka Aneta Trzeciak – Kowalczyk z „Wety”. - Panowie Jan i Łukasz Dutkowscy przeprowadzili w sposób profesjonalny warsztaty cukiernicze.

Nauczycielka przypomina walory czekolady, która: dodaje energii, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i pracę serca, wpływa pozytywnie na pamięć, zapobiega chorobom, a nawet – odmładza. Jednak współcześnie pod słowem czekolada zazwyczaj kryje się przesłodzony wyrób z cukru i mleka w proszku, z barwnikami i wzmacniaczami smaku, czyli niewiele mający wspólnego ze zdrową czekoladką, jaką zachwala polonistka. Być może, walory czekolady pozostały jeszcze w wyrobach „gorzkich”, o ile i w nich producenci nie zastosowali chemicznego tricku. - To nie tylko klasyczna tabliczka, ale znacznie więcej – mówi nauczyciel literatury z „Wety”: latem przyjemność z orzeźwiających lodów straciatella, zaś zimą radość z filiżanki  gorącej czekolady. Wracają do nas wspomnienia rozpływających się w ustach pralinek, ciast, musów... Zanurzeni we wspomnieniach, nie zapominajmy o racjonalnej wiedzy na temat szkodliwości węglowodanów dla wątroby i nerek.

Chocolate can be sometimes healthy  
- Program warsztatów  obejmował: pokaz temperowania  czekolady i sposoby wykonywania pralin  i czekoladowych deserów – przybliża wydarzenie Pani Trzeciak-Kowalczyk. - Atrakcyjna  tematyka zajęć zmotywowała młodzież do działania, które dało zadowolenie z pracy i prowadziło  do poszerzenia  wiadomości o produkcji czekolady i jej walorach odżywczych i smakowych.

Warsztaty odbywały się w pracowni gastronomicznej „Wety” z udziałem uczniów kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: Katarzyny Chojnowskiej, Elżbiety Jaroty i Eweliny Karpińskiej-Siwek. Uczniowie sprawdzili umiejętności z języka angielskiego „w obszarze tematycznym, dotyczącym czekolady, biorąc udział w konkursie zorganizowanym przez  nauczycieli języków obcych: Joannę Włostowską i Irinę Rząsińską”.

Opr. Mirosław R. Derewońko
tel. red.  696 146 146

 

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

nieruchomości
Sprzedam mieszkanie 65,5 m2, Por. Łagody, osiedle strzeżone.
tel. 663560951
różne
Głodny? Chcesz się przekonać jak wygląda pizza, kebab i burger w Pizzerii Caro Gowanni w Miastkowie i ile to kosztuje? Zadzwoń a może Cię zaskoczy?
tel. 539160625
różne
Sprzedam drewno kominkowe oraz pellet. Brzoza, dąb, grab, olcha i Pellet!
tel. 692092525
Foto:
Foto:
Foto:

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę