Przejdź do treści Przejdź do menu
czwartek, 14 listopada 2024 napisz DONOS@

Jak temperować czekoladę i zrobić pralinę?

Święto Czekolady w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży ma tradycję. - W środę, 12. kwietnia, nasza Szkoła miała zaszczyt gościć w swoich progach przedstawicieli firmy Stara Szkoła z Sokółki – informuje polonistka Aneta Trzeciak – Kowalczyk z „Wety”. - Panowie Jan i Łukasz Dutkowscy przeprowadzili w sposób profesjonalny warsztaty cukiernicze.

Nauczycielka przypomina walory czekolady, która: dodaje energii, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i pracę serca, wpływa pozytywnie na pamięć, zapobiega chorobom, a nawet – odmładza. Jednak współcześnie pod słowem czekolada zazwyczaj kryje się przesłodzony wyrób z cukru i mleka w proszku, z barwnikami i wzmacniaczami smaku, czyli niewiele mający wspólnego ze zdrową czekoladką, jaką zachwala polonistka. Być może, walory czekolady pozostały jeszcze w wyrobach „gorzkich”, o ile i w nich producenci nie zastosowali chemicznego tricku. - To nie tylko klasyczna tabliczka, ale znacznie więcej – mówi nauczyciel literatury z „Wety”: latem przyjemność z orzeźwiających lodów straciatella, zaś zimą radość z filiżanki  gorącej czekolady. Wracają do nas wspomnienia rozpływających się w ustach pralinek, ciast, musów... Zanurzeni we wspomnieniach, nie zapominajmy o racjonalnej wiedzy na temat szkodliwości węglowodanów dla wątroby i nerek.

Chocolate can be sometimes healthy  
- Program warsztatów  obejmował: pokaz temperowania  czekolady i sposoby wykonywania pralin  i czekoladowych deserów – przybliża wydarzenie Pani Trzeciak-Kowalczyk. - Atrakcyjna  tematyka zajęć zmotywowała młodzież do działania, które dało zadowolenie z pracy i prowadziło  do poszerzenia  wiadomości o produkcji czekolady i jej walorach odżywczych i smakowych.

Warsztaty odbywały się w pracowni gastronomicznej „Wety” z udziałem uczniów kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: Katarzyny Chojnowskiej, Elżbiety Jaroty i Eweliny Karpińskiej-Siwek. Uczniowie sprawdzili umiejętności z języka angielskiego „w obszarze tematycznym, dotyczącym czekolady, biorąc udział w konkursie zorganizowanym przez  nauczycieli języków obcych: Joannę Włostowską i Irinę Rząsińską”.

Opr. Mirosław R. Derewońko
tel. red.  696 146 146

 

Foto:
Foto:
Foto:

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę