WSZYSTKO CZYNIĘ DLA
EWANGELII, BY MIEĆ
W NIEJ SWÓJ UDZIAŁ.
/1 Kor 9,22/
Zdjęcia:
P.W. FOTO WRZOS
Jacek Malanowski
18-400 ŁOMŻA
ul. Farna 6, tel. (086)2162381
Al. Legionów 50 paw.15/16,
tel. (086)2183790 .
USŁUGI FOTOGRAFICZNE
oraz zdjęcia własne
IDĄC ULICĄ DWORNĄ
"wspinamy się" na górę zwaną Popową
i dochodzimy do miejsca,
gdzie wszystko oddane jest BOGU W TRÓJCY JEDYNEMU
PRZED GROTĄ MATKI BOŻEJ
odnajdujemy wsparcie, pociechę i ratunek w trudnych chwilach,
a w radosnych - odpocznienie
w ramionach NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNY NIEPOKALANEJ
Od wschodu aż do zachodu słońca * niech będzie pochwalone imię Pana. (Ps.113,3)
"On uczynił wielkie światła,bo Jego łaska na wieki. Słońce, by dniem władało,bo Jego łaska na wieki. Księżyc i gwiazdy, by władały nocą, bo Jego łaska na wieki". ( Ps136,7-9) "Zbudź się, duszo moja, zbudź, harfo i cytro! Chcę obudzić jutrzenkę." (Ps 57,9) Wysławiamy Ciebie rano, O zachodzie, dniem i nocą, Racz zachować nas na zawsze W Twojej świętej obecności. (Fragment hymnu Godziny Czytań odmawianej w ciągu dnia z Wtorku I tygodnia Psałterza z Monastycznej Liturgii Godzin)
POBŁOGOSŁAWIłEŚ, PANIE, TWOJEJ ZIEMI
Rok uwieńczyłeś, Panie, swoimi dobrami.
Tam, gdzie przejdziesz, wzbudzasz urodzaje.
" DO PANA NALEŻY ZIEMIA I TO, CO JĄ NAPEŁNIA," ( Ps 24 1a)
" Ziemia wydała swój owoc: Bóg, nasz Bóg, nam pobłogosławił " (Ps. 67,7) " Ziemia jest pełna łaskawości Pańskiej. " (Ps 33, 5b) " Bo On przemówił, a wszystko powstało; On rozkazał, a zaczęło istnieć. " ( Ps 33,9) " Nawiedziłeś ziemię i nawodniłeś, ubogaciłeś ją obficie. Strumień Boży wodą jest wezbrany, zboże im przygotowałeś. Tak przygotowałeś ziemię: bruzdy jej nawodniłeś, wyrównałeś jej skiby,deszczami ją spulchniłeś i pobłogosławiłeś jej płodom. Rok uwieńczyłeś swymi dobrami i Twoje ślady opływają tłustością." ( Ps 65, 10-12) " Ty ustanowiłeś wszystkie granice ziemi; Ty utworzyłeś lato i zimę. " ( Ps 74,17) " Pan sam obdarzy szczęściem a nasza ziemia wyda swój owoc. " (Ps.85,13) " Twoje jest niebo i Twoja jest ziemia; Ty założyłeś świat wraz z tym, co go napełnia; " ( Ps 89,12)
W CISZY TĘTNIĄCEGO ŻYCIA - ZA KLAUZURĄ KLASZTORNĄ
Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego,
weźcie w posiadanie królestwo,
przygotowane wam od założenia świata! /Mt 25,34/
PRZYJDŹCIE, ZOBACZCIE DZIEŁA BOŻE
dzieła zdumiewające,
które [Bóg] dokonuje na ziemi (Ps 46,9).