Przejdź do treści Przejdź do menu
niedziela, 22 grudnia 2024 napisz DONOS@
wiadomość pochodzi z serwisu: www.radio.bialystok.pl

Największy rejbak świata upieczony w Łomży.

Ponad tysiąc kilogramów waży największy rejbak świata, upieczony w Łomzy. Rejbak- to babka ziemniaczana - tyle, że w wydaniu kurpiowskim. Przygotowano go z 800 kg kartofli, 150-ciu kg boczku, 50-ciu kg kiełbasy, 20 kg cebuli, 2 kg pieprzu i 2 soli, oraz kilku kilogramów maki. I choć pieczenie rejbaka trwało blisko 6 i pól godziny, to aby go posmakować czekało w amfiteatrrze do późnej nocy kilkanaście tysięcy łomżan. Najwiekszą babkę ziemniaczaną świata o wymiarach 6-ciu metrów kwadratowych przygotowało dziewięciu kucharzy i kilkunastu ich pomocników. Całość nadzorował Maciej Kuroń, który osobiście mieszał m.in. smażoną do rejbaka cebulę i wędliny.


Kurpiowską babkę upieczono w specjalnym, sprowadzonym na tę okoliczność, aż ze Szczecina piecu elektrycznym. Zdaniem łomżan, którzy uczestniczyli w nocnej uczcie w łomżyńskim amfiteatrze - wypiek był znakomity.

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę