Uwaga na garmażerkę
Maziste i klejące się nadzienie pierogów z serem i rodzynkami, czy niewyczuwalny smak kapusty i grzybów w pierogach z kapusta i grzybami - to niektóre z zastrzeżeń jakie mieli inspektorzy inspekcji handlowej do wyrobów garmażeryjnych sprzedawanych w sklepach regionu. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 70% skontrolowanych sklepów - w tym także w placówkach w Łomży.
Nieprawidłowości dotyczyły niewłaściwej jakości wyrobów garmażeryjnych w tym były wady organoleptyczne - po ugotowaniu w przypadku pierogów z serem i rodzynkami wewnątrz była konsystencja mazista, klejąca się, a same pierogi rozklejały się, natomiast w przypadku pierogów z kapustą i grzybami inspektorzy odnotowani, że nadzienie nie miała ani zapachu ani smaku kapusty i grzybów.
Podsumowują kontrole wyrobów garmażeryjnych inspektorzy PIH podają, że w porównaniu z poprzednim rokiem znacznemu pogorszeniu uległa jakość wyrobów garmażeryjnych. W roku 2004, z powodu niewłaściwych cech fizykochemicznych i organoleptycznych, kwestionowano tylko 3 partie wyrobów garmażeryjnych na 24 partie zbadanych. W roku bieżącym obniżone parametry jakościowe stwierdzono w 8 partiach wyrobów, na badanych 14.