Wino słodkie, wino wytrawne - jakie wino do gotowania słodkie czy wytrawne?
Wino to doskonała przyprawa, która podkreśla smak niejednej potrawy. Potrafi w wyjątkowy sposób nadać daniom charakteru, uwypuklić aromaty oraz zbalansować je odrobiną kwasowości. Na naszych stołach goszczą takie przysmaki jak np. risotto, czy gulasze, których nie można sobie wyobrazić bez dodatku wina. Trunek ten stanowi uniwersalny składnik, który świetnie sprawdza się zarówno w towarzystwie drobiu, jak i dziczyzny. Jesteś ciekaw, jak dobierać wina do danej potrawy? Odpowiedzi szukaj w artykule.
Słodkie czy wytrawne?
Jaki rodzaj wina najlepiej wykorzystać do wołowiny, a jaki do białego mięsa? Który trunek doskonale sprawdzi się do dań kuchni francuskiej? Łączenie wina z rozmaitymi potrawami to prawdziwa sztuka, jeśli ją posiądziesz, Twoje specjały nigdy nie będą nudne. Zadanie to ułatwi Ci sklep internetowy Schronisko Bukowina, w którym znajdziesz aromatyczne, wyraziste wina, za sprawą których urozmaicisz potrawę pod wieloma względami. W ofercie sklepu dostępne są wina z całego świata, znajdziesz tu trunki nie tylko polskich, ale i portugalskich, hiszpańskich, włoskich oraz chilijskich producentów. Wina musujące oraz wina różowe doskonale sprawdzą się do deserów, z kolei wytrawne wino Echeverria Vale Dorado Cabernet Savignon wzmocni smak kulinarnych specjałów z udziałem wieprzowiny.
Wina wytrawne znajdziesz w kategorii: https://schroniskobukowina.pl/wina-wytrawne
Wina słodkie pod adresem: https://schroniskobukowina.pl/wina-slodkie
Wino w kuchni. Jak gotować z winem?
Z dobrym winem można zrobić niemal wszystko. Jak wykorzystać wino w kuchni? Trunek doskonale sprawdza się jako składnik marynat. Nie każdą sztukę mięsa trzeba marynować, ale każdą można. W ten sposób mięso staje się o wiele bardziej kruche i soczyste. Wino, będące kwaśnym elementem marynaty, wprost idealnie potrafi je zmiękczyć. Jeśli w trakcie smażenia coś przywarło do patelni, dolej odrobinę wina i poczekaj, aż się zagotuje. Dzięki temu wszystko z łatwością odejdzie, a potrawa zyska o wiele bardziej intensywny smak. Czynność tę nazywamy deglasowaniem. Wino nadaje się doskonale do sosów - polędwica z sosem na bazie zredukowanego porto stworzy niezapomniane doznania smakowe. Zależy Ci na intensywnie winnym smaku bigosu? Dodaj dwie butelki wina na każdy kilogram kapusty. Jak widać, aromatyczne wino odmieni Twoje danie. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jego ilością, dlatego dobrze jest trzymać się odpowiednich proporcji.
Jakie wino do czego, czyli jak dobrać wino do potrawy?
Butelka wina podana do posiłku potrafi ze zwykłego spotkania stworzyć elegancką kolację. Trunek doskonale smakuje zaserwowany nie tylko w kieliszku, ale i na talerzu. Jak dobrać wino do gotowania? Które okaże się lepsze - słodkie czy wytrawne? Rodzaj wina dobiera się do danej potrawy, w zależności od gatunku mięsa. Istnieje pewna zasada, która mówi, że mięso czerwone najlepiej komponuje się z winem czerwonym wytrawnym, z kolei drób, cielęcina, czy owoce morza i ryby doskonale smakują w akompaniamencie białego wina. Aby wzmacniać odpowiednio smak potraw, warto wybrać wina najwyższej jakości. Dlatego do mocno doprawionych i cięższych dań najlepiej sprawdzi się aromatyczny argentyński Trumpeter Malebec, natomiast wina wzmacniane lub Porto będą świetnym dodatkiem do deserów i pieczonych mięs oraz marynat. Do dressingów, czy lekkich sosów lub potraw, warto rozważyć dodanie delikatnego wina np. chilijskiego Chardonnay Ceccato, czy Viognier. Ogólnie przyjmuje się regułę, że im tłustsze danie, tym bardziej wytrawny i intensywny powinien być trunek. Słodkie lub półsłodkie wina można wykorzystać w przypadku potraw bezmięsnych lub takich, które zawierają kilka odmiennych rodzajów mięsa.
Na co zwrócić uwagę, wybierając wino?
Kiedy kupujesz wino, zwróć uwagę na informacje znajdujące się na etykiecie produktu. Co powinno Cię zainteresować? Przede wszystkim nazwa szczepu, z którego wino powstało, kraj i region pochodzenia oraz zawartość cukru resztkowego. Odpowiednie wino do potraw powinno wyróżniać się dobrą jakością, zatem warto pamiętać, że wina utlenione o płaskim smaku, mogą zepsuć całe danie. Jeśli nie chcesz ryzykować, wybierz aromatyczne wina ze sklepu Schronisko Bukowina. W bogatej ofercie dostępna jest cała gama trunków - począwszy od łagodnych Rieslingów oraz włoskich Muskatów, skończywszy na intensywnym Pinot Noir, czy hiszpańskiej Rioji.
tekst płatny