Jakie jelita do wyrobu kiełbas wybrać?
Domowy wyrób kiełbas staje się coraz bardziej popularny. W czasach, kiedy w sklepach można znaleźć mnóstwo produktów mięsnych, których skład jest pełny chemii, ludzie coraz częściej decydują się na przygotowywanie wędlin samodzielnie. To wcale nie jest trudne i pozwala na przyrządzenie pysznych produktów. Do przygotowania kiełbasy potrzebne są jednak jelita (wieprzowe, baranie, lub wołowe), a jak je wybrać, dowiesz się z tego artykułu.
Naturalne jelita podstawą smaku kiełbasy
Zanim omówimy to, które jelita należy wybrać do przygotowania poszczególnych kiełbas, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na sam produkt. Do produkcji domowych wyrobów warto korzystać z prostych składników. Dlatego podczas przygotowywania domowych kiełbas, lepiej sięgać po naturalne jelita. Są one nie tylko elastyczne, ale przy okazji konserwują smak, dzięki czemu kiełbasy są aromatyczne i pyszne.
Produkty przygotowane w naturalnych osłonkach cechują się delikatnością i soczystością. Takie kiełbasy na pewno posmakują każdemu wielbicielowi mięs.
Jelita wieprzowe — do wszystkiego
Najbardziej uniwersalnymi osłonkami do kiełbasy są jelita wieprzowe. Charakteryzują się one szarą lub piaskową barwą i można je wykorzystywać do przygotowania praktycznie każdego rodzaju kiełbasy. Świetnie sprawdzą się jako osłonka dla kiełbas gotowanych, wędzonych, grillowanych i parzonych. Przygotujesz w nich kiełbasę surową, podwawelską, czy śląską.
W jelitach wieprzowych można przygotowywać zarówno cienkie kiełbasy, jak i wyroby, przy których wykorzystuje się wiele składników. Za ich pomocą z powodzeniem przygotujesz kaszanki, kiszki, a nawet pasztety. To jedna z najbardziej popularnych opcji, przede wszystkim ze względu na cenę. Jelita wieprzowe to najtańsze produkty z tej kategorii.
Jelita baranie — gdy chcesz przygotować cienkie kiełbasy
Jelita baranie są równie popularne co ich wieprzowe odpowiedniki, ale wyróżnia je ich budowa. Takie osłonki są wąskie, dzięki czemu wykorzystuje się je do produkcji cienkich kiełbasek, takich jak np. frankfurterki, kabanosy, czy parówki. Świetnie sprawdzą się także do przygotowania wąskich kiełbasek grillowych.
Naturalne jelita baranie są bardzo elastyczne i mocne. Świetnie utrzymują też formę mięsa, a wyroby przygotowane w baranich osłonkach są aromatyczne i smakowite. Jeżeli chcesz przygotować wąskie, ale długie kiełbasy, to właśnie po nie powinieneś sięgnąć.
Jelita wołowe — do grubych kiełbas
Ostatnią propozycją, jaką oferuje rynek masarski, są jelita wołowe. Mają one w specyficzną budowę – są szerokie i bardzo mocne, dzięki czemu korzysta się z nich przy produkcji grubych kiełbas, takich jak mortadela, baleron, czy salami. Jelitami wieprzowymi coraz częściej zastępuje się osłonki wieprzowe, ponieważ można w nich także przygotować kaszanki, kiszki czy pasztetową.
Na koniec warto wspomnieć, że niezależnie od tego, jaką kiełbasę chcesz przygotować, należy pamiętać, aby zwrócić uwagę na jakość jelit. Dobrze jest korzystać ze sprawdzonych sklepów masarskich, które mają w swojej ofercie tylko naturalne produkty. Jednym z takich sklepów jest Jelux, czyli czołowy producent jelit naturalnych w Polsce. W asortymencie sklepu znajdziesz nie tylko osłonki do kiełbas, ale mnóstwo innych produktów, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych wędlin.
tekst płatny