Yerba mate - co warto wiedzieć?
Yerba mate to idealna alternatywa dla zwykłej kawy. Działa ona pobudzająco, a także ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Prawdziwi miłośnicy yerba mate, wiedzą, że właściwe przygotowanie tego napoju to prawdziwy rytuał, który pozwala wydobyć z niej to co najlepsze. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat tej wyjątkowej herbaty.
Czym jest yerba mate?
W sklepie arkanasmaku.pl/ można zakupić susz, który jest pozyskiwany ze specjalnie przygotowanych liści ostokrzewu. Roślinę tę można spotkać praktycznie tylko w Paragwaju, Urugwaju i kilku pobliskich krajach.
Wiele osób po nią sięga przede wszystkim dlatego, że ma on niezwykłe właściwości pobudzające, likwiduje objawy zmęczenia, a także poprawia samopoczucie.
Yerba mate to napar często stosowany w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Zaleca się jego picie osobom, które borykają się z różnego typu problemami trawiennymi, a także uporczywymi bólami głowy, altretyzmem czy nadwagą. Yerba jest bogatym źródłem m.in. potasu, magnezu, fosforu, cynku i wielu witamin. Znajduje się w niej także kofeina.
Zestaw do Yerba mate
Aby przyrządzić pyszną i wartościową Yerba mate, należy zaopatrzyć się w kilka najważniejszych elementów. Najważniejsze akcesoria to tzw. tykwa oraz bombilla.
Tykwa to specjalne naczynko o twardej skorupie, która sprawia, że napar jest trwały i świeży. Może ono być wykonane ze stali nierdzewnej, materiałów ceramicznych i wielu innych. Z kolei bombilla to rurka posiadająca specjalny filtr, który pozwala na oddzielenie suszu od gotowego naparu. Najczęściej wykorzystywane są bombille wykonane ze stali nierdzewnej lub srebra.
Oprócz tykwy i bombilii w profesjonalnym zestawie do parzenia Yerba mate powinny się znaleźć także inne elementy. Szczególnie dla początkujących dobrym pomysłem będzie termometr. Dzięki niemu można bardzo precyzyjnie zmierzyć temperaturę naparu, co jest bardzo ważne dla ostatecznego efektu. Warto też zakupić nabierkę do suszu, dziki której możliwe będzie dokładne odmierzenie produktu.
Parzenie Yerba mate
Osoby początkujące zawsze zastanawiają się w jaki sposób parzyć Yerba mate, aby osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Cały proces nie jest taki trudny jak by się mogło wydawać.
W pierwszej kolejności trzeba odmierzyć odpowiednią porcję suszu (powinna ona zawierać około 30g) i wsypać do naczynka. Tykwę należy delikatnie przechylić na jedną stronę, aby stworzyć niewielki kopiec. W miejscu, w którym nie ma suszu, należy włożyć bombillę i wlać do naczynia wodę, tak aby część suszu pozostała nadal sucha. Jest to bardzo ważne, ponieważ jedną taką porcję suszu Yerba mate można zalać kilka razy! Warto zaznaczyć, że idealna temperatura do zaparzenia herbaty to 70 - 80 stopni C. Jeśli Yerbę zaleje się za gorącą wodą to jej smak może być nie przyjemny.
Picie yerba mate ma bardzo dużo plusów. Tak jak wspomniano wcześniej, napój ten bardzo pobudza i dostarcza wielu składników odżywczych. Z pewnością warto zdecydować się jego zakup. jedna torebka suszu Yerba mate jest niezwykle wydajna.
tekst płatny