sobota, 24 sierpnia 2019 napisz DONOS@

Moje wspomnienia Wigilii

Moje wspomnienia Wigilii z lat dzieciństwa. Odkąd sięgam pamięcią moja Wigilia jest wciąż tak samo rodzinna, w naszym małym, najbliższych sobie osób gronie. W moim domu podczas Świąt nigdy nie było „tłumów” ze względu na to, że mam tylko jedną siostrę, dalsza rodzina też nie jest zbyt liczna.
Podczas Wigilii wiele się nie zmieniło, nadal jest strojenie choinki, ryba, kapusta z grzybami, opłatek i oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę. Jako dziecko nie mogłam doczekać się wieczoru, bo pod pachnącą lasem choinką były prezenty, skromne jak na ten okres, ale były.
Wygłodzeni całodziennym postem, po wspólnej modlitwie zawsze zasiadaliśmy do wieczerzy, należało spróbować wszystkich potraw, a po kolacji było wspólne śpiewanie kolęd. Na wigilijnym stole był zawsze piękny biały obrus, a pod obrusem pachnące siano. Najbardziej utkwiły mi w pamięci chwile zaraz po kolacji, gdy razem z tatą zbierałam siano ze stołu i szliśmy do obory, aby podzielić się opłatkiem ze zwierzętami. Było to moje ulubione zajęcie tego dnia, zawsze sprawdzałam czy aby na pewno wszystkie krowy zjadły swój kawałek opłatka zawinięty w siano z wigilijnego stołu. O północy zawsze był wyjazd na pasterkę. Dawniej jeździliśmy wspólnie z sąsiadami na saniach przypiętych do ciągnika. Mróz trzaskał, a my czekaliśmy na moment, kiedy wreszcie dojedziemy do kościoła na tę piękną i radosną mszę, która obwieszczała w około, że nastąpiło Boże Narodzenie. Teraz prawie każdy ma własny samochód i sanie są już prawie zapomniane, a do naszego wspólnego stołu jest nas trójka, ja i rodzice. Starsza siostra o świąteczną atmosferę dba w swoim własnym domu. Być może za kilka lat ja też będę Świętym Mikołajem dla swoich dzieci. Teraz ciągle wspominam swoje wigilijne wieczerze z dzieciństwa. Małgorzata

Wigilijna zupa grzybowa Wśród wielu potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami jest zupa grzybowa, podobnie jak wigilijny barszcz, jest zupą postną. Nie ma sycić, lecz „rozgrzać” żołądek i pobudzić apetyt. A robi się ją tak: 5-7 dag suszonych prawdziwych grzybów zalewamy dwoma litrami letniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodajemy sporo włoszczyzny bez kapusty oraz 10 ziarenek czarnego pieprzu. Po dodaniu włoszczyzny zupę gotujemy przez 25-30 min. Do klarownej, przelanej przez gęste sito zupy, posolonej do smaku i ewentualnie nieco „zaostrzonej” odrobiną soku cytrynowego, dodajemy ugotowane i pokrojone w cieniutkie paseczki czapeczki grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. Uszka do barszczu Ciasto: 15 dag mąki zagniatamy z jednym jajkiem z dodatkiem szczypty soli. Ciasto powinno być wolniejsze niż makaron. Doskonale wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i krajemy na stolnicy na małe kwadraty. Uszka powinny być małe. Na każdym kwadracie kładziemy nieco farszu, kwadrat składamy po przekątnej, dokładnie zalepiamy brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną są gotowe. Farsz: Ugotowane grzyby, z których wywar dodaliśmy do barszczu siekamy bardzo drobno, przesmażamy na maśle z małą, drobniutko posiekaną cebulą, po czym łączymy dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i 1 całym, surowym jajkiem. Farsz solimy i dodajemy pieprzu do smaku.

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę