Ptasia grypa w Polsce
Drób domowy należy izolować od dzikiego ptactwa. Taki obowiązek wprowadził Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z wystąpieniem na terytorium Polski wysoce zjadliwej grypy ptaków wywołanej wirusem grypy A podtypu H5 i H7.
Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących – przestrzega Główny Inspektor Weterynarii. Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym.
Dlatego rozporządzeniem opublikowanym 6 kwietnia Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakazuje pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, w tym wód powierzchniowych, do których mają dostęp dzikie ptaki. Nie wolno także wnosić i wwozić na teren gospodarstw z drobiem, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych.
Należy tak zabezpieczyć zbiorniki wodne, aby do tych co maja dostęp dzikie ptaki nie miał dostępu drób.
Sytuacja wiąże się z wieloma obowiązkami dla gospodarstw drobiarskich. Chodzi o dezynfekcję, środki ochrony osobistej i bezpieczeństwa. Rozporządzenie mówi o wdrożeniu procedur, aby zapobiegać przedostawaniu się dzikiego ptactwa do kurników i wiele innych obowiązków.
W przypadku m.in. zwiększonej śmiertelności, spadku pobierania paszy i wody, drgawek, paraliżu nóg, biegunki należy zawiadomić Inspekcję Weterynaryjną. Podobnie dzierżawcy i zarządcy obwodów łowieckich mają zgłaszać przypadki zwiększonej śmiertelności dzikich ptaków.
Rozporządzenie ma obowiązywać od 6 maja br.