Unijne standardy
31 zakładów mięsnych w województwie podlaskim po 1 maja, możne zniknąć z rynku. Powodem jest oczywiście niedostosowanie warunków produkcji do standardów określonych w Unii Europejskiej. Jak mówi zastępca Wojewódzkiego Podlaskiego Lekarza Weterynarii, Marek Wincenciak – są to głównie małe, często jednoosobowe zakłady.
Zasady dostępu do rynków zbytu są uzależnione od warunków sanitarno-weterynaryjnych. Określają one m.in.: sposób uboju zwierząt, warunki przechowywania mięsa i dostarczania odpowiedniej jakości wody wykorzystywanej w produkcji. Jak mówi dr Wincenciak, mimo problemów małych producentów, mieli oni więcej ułatwień w dostosowaniu się do standardów unijnych w porównaniu z dużymi zakładami.
Pojutrze odpowiednie służby Unii Europejskiej mają zdecydować czy wydłużyć o kilka miesięcy czas polskim producentom na dostosowanie się do standardów unijnych. Jeżeli decyzja urzędników unijnych będzie odmowna, w całym kraju 15 maja zlikwidowanych zostanie blisko 300 małych rzeźni i ubojni.