Nowe kierunki studiów w Łomży
PWSIiP uruchamia Mechatronikę oraz Bezpieczeństwo i certyfikację żywności. To studia, których absolwenci bez trudu znajdują zatrudnienie.
Decyzję o poszerzeniu oferty kształcenia władze uczelni podjęły w oparciu o rozpoznanie rynku pracy i oczekiwań studentów, a także opinię Rady Praktyków, w skład której wchodzą przedstawiciele największych firm w regionie.
- Kształcimy praktyków, więc najważniejsze jest dla nas powiązanie oferty uczelni z potrzebami pracodawców, rozwojem gospodarki lokalnej i globalnej – mówi prof. Dariusz Surowik, rektor PWSIiP w Łomży. - Oba kierunki dają bardzo dobry start w życie zawodowe, ponieważ są związane z rozwojem technologii oraz stale rosnącymi wymogami w jakości produkcji spożywczej. To przyszłość.
Mechatronika przygotowuje do pracy w każdej branży przemysłowej lub usługowej, która korzysta z zaawansowanych technologii, zautomatyzowanych linii produkcyjnych czy też bogatej elektroniki.
- Dyplom wyższej uczelni to już standard – przekonują wykładowcy z Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności, który będzie kształcił na nowych kierunkach. - Warto zadbać o swoją konkurencyjność, a atutem jest z pewnością tytuł inżyniera. Dlaczego? Studia inżynierskie ukierunkowane są na aspekty praktyczne i wiedzę, która znajduje swoje przełożenie na umiejętności. Mówiąc w skrócie: inżynier nie tylko wie co trzeba zrobić, ale też potrafi to wykonać.
Kolejnym kierunkiem, który daje wyjątkową pozycję na rynku pracy jest bezpieczeństwo i certyfikacja żywności. Rynek północno-wschodniej Polski jest w dużej mierze oparty na produkcji rolno-spożywczej. Ciągle podnoszone wymagania wobec norm jakościowych i certyfikacji w tym obszarze powoduje stale rosnące zapotrzebowanie na specjalistów w branży.
Uczelnia rozpoczęła procedurę uzyskania zgody na utworzenie obu kierunków, czeka na opinię Państwowej Komisji Akredytacyjnej oraz zgodę ministra Edukacji i Nauki. Nabór rozpocznie się po uzyskaniu wymaganych akceptacji. Więcej informacji można uzyskać na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności”.
(materiał PWSIiP)