Jak wzmocnić odporność na zimę? Zdrowe odżywianie to podstawa
Każdy z nas pragnie być zdrowy. Jest to jedna z wartości, która niewątpliwie sprawia, że mamy spokojne, szczęśliwe życie. Nie znam osoby, która byłaby zadowolona z perspektywy spędzenia w łóżku kilku dni lub nawet tygodni z wysoką temperaturą, bolącym gardłem, osłabieniem organizmu i lekarstwami, które nie należą do najtańszych produktów. Z tego powodu warto wiedzieć jak w prosty sposób, można zapobiec chorobom, wzmacniając swój układ odpornościowy, bez stosowania żadnych dodatkowych suplementów, które mają nam w tym rzekomo pomóc. Szczególnie warto zainteresować się tym tematem zimą, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Układ immunologiczny właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje, która pobudzają układ odpornościowy człowieka, sprawiając, że jest on bardziej aktywny - stymulują odporność organizmu.
Jesteś tym, co jesz
Nie bez powodu to powiedzenie od wielu lat jest ciągle przypominane w artykułach, reportażach, czy wywiadach z m.in. dietetykami o tematyce wyboru żywności i tego jak powinniśmy planować nasze posiłki w ciągu dnia. Przede wszystkim warto skupić się na tym, aby nasze jedzenie, które spożywamy, było różnorodne pod względem witamin i składników odżywczych, które dostarczymy naszemu organizmowi, dzięki czemu będziemy dawać mu pełen "pakiet" niezbędnych nam wartości, odpowiedzialnych za funkcjonowanie naszego ciała, a więc i naszego samopoczucia, czy właśnie odporności. Warto pamiętać również o ograniczeniu wszelkich produktów przetworzonych: słodyczy, zawierających bardzo dużo cukru, słonych przekąsek np. chipsów, czy tzw, "fast foodów". Są to produkty bogate w dużą ilość tłuszczu i soli, nie mając przy tym w ogóle witamin.
Co jeść, aby budować odporność?
Przede wszystkim powinieneś skupić się na produktach bogatych w wiele witamin. To one wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Najprostszą i najzdrowszą drogą do zaopatrzenia organizm w witaminy są oczywiście warzywa i owoce.
Witamina C
Jest to niewątpliwie dobrze wszystkim znana witamina, którą zapewne kojarzysz z cytrusami. Nie jest jednak to jedyne, a co najważniejsze największe jej źródło. Witaminę C znajdziemy również w:
-
czarnych porzeczkach
-
natce pietruszki
-
czerwonej papryce
-
brukselkach
-
brokułach
-
truskawkach
-
kiwi
-
pomarańczach
-
chrzanie
-
poziomkach
-
szpinaku
-
kalafiorze
Witamina ß-karotenu to przede wszystkim:
-
marchewka
-
natka pietruszki
-
jarmuż
-
szpinak
-
szczaw
-
boćwina
-
szczypiorek
-
czerwona papryka
-
morela
-
melon
-
brzoskwinia
-
śliwka
Warzywa cebulowe
Są źródłem siarczków organicznych. Poza związkami siarkowymi zawierają one także witaminy C, A, E, a także z grupy B oraz wiele składników mineralnych takich jak: siarka, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek i cebula wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
-
cebula
-
czosnek
-
por
-
szczypiorek
Witamina D3
Jest to witamina, której długotrwały niedobór może się wiązać poważnymi chorobami m.in. nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także różnymi infekcyjnymi. Znajdziemy ją w:
-
rybach morskich
-
tranie
Pamiętaj, że promienie słoneczne również dostarczają nam witaminę D3!
Produkty mleczne (fermentowane)
Dostarczanie tego typu produktów, może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit. Powinniśmy jeść:
-
kefir
-
jogurt
-
maślankę
Produkty bogate w cynk
To właśnie niedobór cynku zwiększa podatność na wszelkiego rodzaju choroby. Przyczynia się on również do polepszenia stanów zapalnych powstałych na naszej skórze, więc jest pomocny przy walce z trądzikiem. Chcąc go dostarczyć organizmowi powinniśmy zwracać uwagę na:
-
wołowinę
-
szparagi
-
orzechy
-
szpinak
-
rośliny strączkowe
-
produkty pełnoziarniste
Jak przyrządzać dania, aby dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin?
Jeżeli nigdy wcześniej nie gotowałeś albo skupiałeś się tylko i wyłącznie np. na jedzeniu mięsa, rozszerzenie diety, może okazać się wyzwaniem, a nieumiejętne dodanie innych produktów bogatych w wyżej wymienione witaminy i minerały, może nas zniechęcić smakiem. Dlatego warto zwrócić uwagę na gotowe, smaczne i zdrowe posiłki, które mogą być przez nas zamówione, gdzie np. Catering dietetyczny SuperMenu sprawi, że w łatwy sposób możemy przekonać się jakości smaku, a przede wszystkim zdrowym trybie życia.
Pamiętajmy również o odpowiednim ubiorze porą zimową oraz piciu ciepłych napojów np. herbatę z miodem, cytryną, imbirem oraz sokiem malinowym, która pobudzi nasz układ immunologiczny i nas rozgrzeje.
tekst płatny