Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@

Jak wzmocnić odporność na zimę? Zdrowe odżywianie to podstawa

Każdy z nas pragnie być zdrowy. Jest to jedna z wartości, która niewątpliwie sprawia, że mamy spokojne, szczęśliwe życie. Nie znam osoby, która byłaby zadowolona z perspektywy spędzenia w łóżku kilku dni lub nawet tygodni z wysoką temperaturą, bolącym gardłem, osłabieniem organizmu i lekarstwami, które nie należą do najtańszych produktów. Z tego powodu warto wiedzieć jak w prosty sposób, można zapobiec chorobom, wzmacniając swój układ odpornościowy, bez stosowania żadnych dodatkowych suplementów, które mają nam w tym rzekomo pomóc. Szczególnie warto zainteresować się tym tematem zimą, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Układ immunologiczny właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje, która pobudzają układ odpornościowy człowieka, sprawiając, że jest on bardziej aktywny - stymulują odporność organizmu.

Jesteś tym, co jesz

Nie bez powodu to powiedzenie od wielu lat jest ciągle przypominane w artykułach, reportażach, czy wywiadach z m.in. dietetykami o tematyce wyboru żywności i tego jak powinniśmy planować nasze posiłki w ciągu dnia. Przede wszystkim warto skupić się na tym, aby nasze jedzenie, które spożywamy, było różnorodne pod względem witamin i składników odżywczych, które dostarczymy naszemu organizmowi, dzięki czemu będziemy dawać mu pełen "pakiet" niezbędnych nam wartości, odpowiedzialnych za funkcjonowanie naszego ciała, a więc i naszego samopoczucia, czy właśnie odporności. Warto pamiętać również o ograniczeniu wszelkich produktów przetworzonych: słodyczy, zawierających bardzo dużo cukru, słonych przekąsek np. chipsów, czy tzw, "fast foodów". Są to produkty bogate w dużą ilość tłuszczu i soli, nie mając przy tym w ogóle witamin. 

Co jeść, aby budować odporność?

Przede wszystkim powinieneś skupić się na produktach bogatych w wiele witamin. To one wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Najprostszą i najzdrowszą drogą do zaopatrzenia organizm w witaminy są oczywiście warzywa i owoce.

Witamina C 

Jest to niewątpliwie dobrze wszystkim znana witamina, którą zapewne kojarzysz z cytrusami. Nie jest jednak to jedyne, a co najważniejsze największe jej źródło. Witaminę C znajdziemy również w:

  • czarnych porzeczkach

  • natce pietruszki

  • czerwonej papryce

  • brukselkach

  • brokułach

  • truskawkach

  • kiwi

  • pomarańczach

  • chrzanie

  • poziomkach

  • szpinaku

  • kalafiorze

Witamina ß-karotenu to przede wszystkim:

  • marchewka

  • natka pietruszki

  • jarmuż

  • szpinak

  • szczaw

  • boćwina

  • szczypiorek

  • czerwona papryka

  • morela

  • melon

  • brzoskwinia

  • śliwka

Warzywa cebulowe

Są źródłem siarczków organicznych. Poza związkami siarkowymi zawierają one także witaminy C, A, E, a także  z grupy B oraz wiele składników mineralnych takich jak: siarka, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek i cebula  wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. 

  • cebula

  • czosnek

  • por

  • szczypiorek

Witamina D3

Jest to witamina, której długotrwały niedobór może się wiązać poważnymi chorobami m.in. nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także różnymi infekcyjnymi. Znajdziemy ją w:

  • rybach morskich

  • tranie

Pamiętaj, że promienie słoneczne również dostarczają nam witaminę D3!

Produkty mleczne (fermentowane)

Dostarczanie tego typu produktów, może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit. Powinniśmy jeść:

  • kefir

  • jogurt

  • maślankę

Produkty bogate w cynk

To właśnie niedobór cynku zwiększa podatność na wszelkiego rodzaju choroby. Przyczynia się on również do polepszenia stanów zapalnych powstałych na naszej skórze, więc jest pomocny przy walce z trądzikiem. Chcąc go dostarczyć organizmowi powinniśmy zwracać uwagę na:

  • wołowinę

  • szparagi

  • orzechy

  • szpinak

  • rośliny strączkowe

  • produkty pełnoziarniste

Jak przyrządzać dania, aby dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin?

Jeżeli nigdy wcześniej nie gotowałeś albo skupiałeś się tylko i wyłącznie np. na jedzeniu mięsa, rozszerzenie diety, może okazać się wyzwaniem, a nieumiejętne dodanie innych produktów bogatych w wyżej wymienione witaminy i minerały, może nas zniechęcić smakiem. Dlatego warto zwrócić uwagę na gotowe, smaczne i zdrowe posiłki, które mogą być przez nas zamówione, gdzie np. Catering dietetyczny SuperMenu sprawi, że w łatwy sposób możemy przekonać się jakości smaku, a przede wszystkim zdrowym trybie życia. 

Pamiętajmy również o odpowiednim ubiorze porą zimową oraz piciu ciepłych napojów np. herbatę z miodem, cytryną, imbirem oraz sokiem malinowym, która pobudzi nasz układ immunologiczny i nas rozgrzeje.

tekst płatny


 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę