Kolejna „Perła” w kolekcji Siergiejewiczów

Był węgorz w sosie koperkowym, pasztet z sandacza z rakami i szczupak faszerowany pieczony w tataraku. Teraz przyszedł czas na docenienie keksa dojrzewającego z łomżyńskiej Restauracji „Syta Panna”. W 18. edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” został on nagrodzony „Perłą 2018” za produkt regionalny.
Beata i Tomasz Siergiejewiczowie prowadzą w Łomży Restaurację „Syta Panna”, a w podłomżyńskim Dłużniewie mały zakład garmażeryjny, gdzie wyrabiane są doceniane w kraju produkty. Wśród najcenniejszych nagród, które zdobyły są „Perły” przyznawane przez specjalistów od tradycyjnej i regionalnej żywności w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Przed 10. laty „Syta Panna” najważniejszą nagrodę konkursu „Perła 2008” otrzymała za węgorza w sosie koperkowym. W kolejnym roku tak samo został doceniony pasztet z sandacza z rakami, a w 2015 roku szczupak faszerowany pieczony w tataraku. W tym roku, w 18. już edycji ogólnopolskiego konkursu Siergiejewiczowie do oceny wystawili keks dojrzewający. I jak się okazuje także ten zyskał uznanie smakoszy. Nagrodę „Perła 2018” zdobył w kategorii „produkt regionalny”. Nagroda została wręczona w Poznaniu w czasie ogólnopolskich targów Smaki Regionów. Z województwa podlaskiego takie nagrody otrzymały także: Kindziuk z Masarnii Tadeusza Protasiewicza, Twarożek kozi wytwarzany przez Augustowskie Smaki Natury Ireny Och i Miód pitny podlaski z Miodosytni Podlaskiej Daniela Olesiuka.