Nasze kulinarne dziedzictwo: kotlet ze szczupakiem od „Sytej Panny”
Ponad stu regionalnych producentów z ponad 140 przepysznymi produktami walczyło w XVI edycji konkursu „Nasze regionalne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na finał do białostockich Spodków zjechali ze wszystkich zakątków Województwa Podlaskiego, z nadzieją, że to właśnie ich specjał zyska przychylność jury, a w przyszłości także i rozpoznawalność i zainteresowanie konsumentów z całej Polski. Wśród najlepszych ponownie znaleźli się właściciele „Sytej Panny” z Łomży, którzy podniebienna członków jury zachwycili kotletem ze szczupakiem.
Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2016”. Produkty konkursowe oceniała komisja na której czele stali Izabela Byszewska i Jan Zwoliński z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz przedstawiciele z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Muzeum Podlaskiego oraz Ośrodka Doradztwa Regionalnego w Szepietowie.
W kategorii produkty i przetwory z ryb pierwszą nagrodę odebrała Beata Prejs-Siergiejewicz, z łomżyńskiej Sytej Panny za kotlet ze szczupakiem.
- Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów województwa podlaskiego, które słynie z niepowtarzalnych smaków, przyciągających do naszego regionu turystów z całego kraju i zagranicy. To niewątpliwie atut, który chcemy pielęgnować – mówił Stefan Krajewski, członek zarządu województwa wręczając zwycięzcom konkursu nagrody i wyróżnienia.
na podstawie: wrotapodlasia.pl