Mistrzowski stek z Wety
Andrzej Ciołek i Damian Fabiszewski – uczniowie z klasy III, kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w łomżyńskiej Wecie, zwyciężyli w konkursie sztuki kulinarnej „Mazowieckie smaki – wołowina na polskim stole”. Przewodniczący jury Carlos Gonzales Tejera i Mistrz Polski Kucharzy Jarosław Maliszewski docenili ich stek wołowy – przekazuje Przemysław Ciuchnicki – nauczyciel przedmiotów zawodowych Wety – dumny z sukcesu swych uczniów.
W konkursie młodych kucharzy, który odbył się w Wyszkowie wystartowało 8 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Stek wołowy uczniów Wety okazał się najlepszy. W ocenie jury uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży byli bezkonkurencyjni w przygotowaniu stanowiska pracy, pod względem czystości i profesjonalizmu pracy, wykorzystania surowca, prawidłowości zastosowanych technik kulinarnych, smaku i aromatu potrawy oraz estetyki podania i prezentacji dania.
W nagrodę otrzymali puchary i pięciodniową wycieczkę do Brukseli połączoną ze zwiedzaniem Parlamentu Europejskiego. Uczniowie już przygotowują się do przyszłorocznego konkursu, by obronić tytuł oraz zdobyć nowe doświadczenia.