Szczupak w tataraku „Perłą” z Łomży
Szczupak faszerowany pieczony w tataraku z łomżyńskiej firmy „Syta Panna” został nagrodzony statuetką „Perła 2015”, czyli nagrodą główną XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Wręczenie nagród odbyło się w niedzielę w Poznaniu w czasie ogólnopolskich targów Smaki Regionów.
Konkurs dla najlepszych tradycyjnych, regionalnych i lokalnych produktów z całej Polski organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nim najlepsze produkty trafiły do hal wystawienniczych Międzynarodowych Targów Poznańskich musiały wygrać regionalne edycje konkursu.
Szczupak faszerowany pieczony w tataraku oparty jest o recepturę przekazywaną w rodzinie państwa Beaty i Tomasza Siergiejewicz z pokolenia na pokolenie. Jeszcze w 2011 roku wygrał on finału regionalny edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, ale dopiero teraz zdobył także „Perłę”, czyli nagrodę główną ogólnopolskiego finału konkursu.
Dodajmy, że właściciele „Sytej Panny” już dwukrotnie zdobyli „Perły” przyznawane wybitnym produktom, opartym na tradycyjnej recepturze. W 2008 roku za węgorza w sosie koperkowym, a w 2009 za pasztet z sandacza z rakami.