Smak „prosto od krowy”
W lipcu w ostrołęckim zakładzie OSM Piątnica rozpoczęto produkcję mleka ekologicznego. Pochodzi z 33 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych na terenach Kurpi Zielonych, prowadzących tradycyjną pastwiskową hodowlę krów, a w sklepie można je rozróżnić po zielonej nakrętce na plastikowej butelce.
Nim piątnicka mleczarnia rozpoczęła produkcję ekologicznego mleka wytypowane 33 gospodarstwa przez dwa lata przechodziły proces transformacji z gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne. Krowy w tych gospodarstwach żywione są paszami naturalnymi wytworzonymi przede wszystkim we własnym zakresie przez rolników. Są też wypasane są na pastwiskach, na których nie można stosować sztucznych nawozów czy syntetycznych środków ochrony roślin.
- W okresie wiosenno-letnim, podczas którego krowy wypasane są głównie na zielonych pastwiskach, wartość biologiczna mleka ekologicznego charakteryzuje się większą zawartością korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – podaje OSM Piątnica chwaląc się także zwiększoną zawartość witaminy E oraz beta- karotenu w takim mleku. - Witamina A powstała w organizmie z beta- karotenu jest ważna zwłaszcza dla oczu i skóry. Zarówno witamina A jak i E jest naturalnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki.
Także gdy mleko z gospodarstwa ekologicznego trafia do zakładu przetwórczego jest specjalnie traktowane. Unikalna technologia produkcji stosowana przez OSM Piątnica, oparta na delikatnej obróbce termicznej (w temp. 74 st. C) i filtracji przy użyciu ceramicznych mikrofiltrów, pozwala zachować wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz cenne składniki odżywcze. Wyróżnikiem Mleka Ekologicznego z Piątnicy jest także naturalna i zmieniająca się w zależności od pory roku zawartość tłuszczu (od 3,5% do 4%) – co ważne, nie ulega ona zmianie od momentu udoju. Pozwala to uzyskać smak pełnego mleka „prosto od krowy”.