„Najsmaczniejsze pierogi z mięsem”
Pieróg pierogowi nierówny. Wiedzą o tym doskonale nie tylko smakosze. Ostatnio do boju na pierogi stanęli uczniowie klas technik żywienia i usług gastronomicznych łomżyńskiej „Wety”. Tym razem rywalizacja była jeszcze trudniejsza bo szkolny konkurs kulinarny nosił tytuł „Najsmaczniejsze pierogi z mięsem”.
Konkurs zorganizowano z inicjatywy Koła Gastronomicznego w szkole, którym kierują nauczycielki Elżbieta Jarota i Ewelina Karpińska-Siwek. W stołówce szkolnej przez kilka godzin rywalizowały ze sobą najlepsze zespoły klasowe uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy w oparciu o własne receptury starali się wytworzyć jak najlepszy „produkt końcowy”.Ten oceniało jury złożone z bardzo wymagających nauczycieli – technologów. Wybierając najlepsze pierogi z mięsem pod uwagę brano kilka kryteriów: prawidłowość receptury, warunki produkcji (higiena), cechy jakościowe (wygląd ogólny, smak, zapach) oraz oryginalność i innowacyjność podania.
I po podsumowaniu wszystkich ocen wyszło, że najsmaczniejsze pierogi z mięsem w Wecie robią uczennice klasy II d: Marta Ziemczyk i Sylwia Olbryś.
Bój o drugie miejsce był tak zacięty, że jury przyznało go dwóm parom ex aequo: Weronika Choińska i Aleksandra Kędziorek z kl I d oraz Przemysław Dziubiński i Andrzej Ciołek z kl II c.
Na trzecim miejscu rywalizację zakończyła para: Paulina Kruczkow i Patryk Gliński z kl III d, a tuż poza podium znaleźli się Katarzyna Fabiszewska i Dominika Duda z kl I c.