Przejdź do treści Przejdź do menu
sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@

Dziś tłusty czwartek

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” - to staropolskie porzekadło przypomina, że nadszedł ostatni przed Wielkim Postem czwartek karnawału. Tradycyjne w Polsce święto pączków i faworków. No, ale wiadomo pączek pączkowi nierówny... W Warszawie najlepsze pączki są u Bliklego, w Krakowie w „Michałku”, a w Łomży najlepszą renomą cieszą się te z cukierni rodziny Cendrowski, która nie tylko pączki serwuje już od pół wieku.

Przepis na smaczne pączki ponoć nie jest skomplikowany. W zakładzie państwa Cendrowskich aby je zrobić używa się mąki tortowej z najlepszej polskiej pszenicy, margaryny, mleka, drożdży i cukru. Gdy już ciasto jest gotowe otacza się nim porcję wiśniowej marmolady, po czym to co powstanie na pięć minut wrzucą na rozgrzany smalec. Aby pączek był prawdziwy, po upieczeniu trzeba go jeszcze posypać cukrem pudrem lub polać aromatyczną polewą i... Smacznego.


 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę