Dziś tłusty czwartek
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” - to staropolskie porzekadło przypomina, że nadszedł ostatni przed Wielkim Postem czwartek karnawału. Tradycyjne w Polsce święto pączków i faworków. No, ale wiadomo pączek pączkowi nierówny... W Warszawie najlepsze pączki są u Bliklego, w Krakowie w „Michałku”, a w Łomży najlepszą renomą cieszą się te z cukierni rodziny Cendrowski, która nie tylko pączki serwuje już od pół wieku.
Przepis na smaczne pączki ponoć nie jest skomplikowany. W zakładzie państwa Cendrowskich aby je zrobić używa się mąki tortowej z najlepszej polskiej pszenicy, margaryny, mleka, drożdży i cukru. Gdy już ciasto jest gotowe otacza się nim porcję wiśniowej marmolady, po czym to co powstanie na pięć minut wrzucą na rozgrzany smalec. Aby pączek był prawdziwy, po upieczeniu trzeba go jeszcze posypać cukrem pudrem lub polać aromatyczną polewą i... Smacznego.