Przejdź do treści Przejdź do menu
sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@

„Wojna” w uczelni

Główne zdjęcie
Nowoczesne budynki Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

Źle się dzieje w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży? Tak wynika z pisma jakie związkowcy „Solidarności” uczelni wysłali do jej Konwentu. To ciało opiniodawcze i doradcze skupiające m.in. wicewojewodę, posłów, samorządowców, czy szefów dużych przedsiębiorstw czy organizacji współpracujących z PWSIiP. Związkowcy formułują kilka uwag dotyczący działalności rektora uczelni dr hab. Roberta Charmasa (prof. PWSIiP). - Jako organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” obawiamy się, czy rozwój sytuacji nie przyniesie zagrożenia dla rozwoju uczelni i kolejnych zagrożeń dla pracowników – czytamy w liście podpisanym przez szefową tymczasowej ZOZ Irenę Wiską, a adresowanym do przewodniczącego Konwentu prezydenta Łomży Mieczysława Czerniawskiego. - W uczelni nie dzieje się nic złego. Ludzie, którzy list napisali bronią swoich interesów, a nie patrzą na dobro PWSIiP - odpowiada rektor prof. Robert Charmas, podkreślając że choć jest też członkiem Konwentu, ani on, ani jego najbliżsi współpracownicy listu związkowców nie otrzymali. - Zarzuty nie są prawdziwe. Czuję się oczerniany – mówi.

dr hab. Robert Charmas, rektor PWSIiP w Łomży
dr hab. Robert Charmas, rektor PWSIiP w Łomży

W liście do przewodniczącego Konwentu związkowcy zarzucają rektorowi m.in. wprowadzenie zmian organizacyjnych niezgodnie z postanowieniem Statutu uczelni, „niezrozumiałe” zwolnienie z pracy zastępcy kanclerza czy teraz dążenie do odwołania z funkcji Dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii. Rektor poprosił  Senat uczelni (dziś posiedzenie) o opinię w tej kwestii. 
- Wyrażamy swoje głębokie zaniepokojenie tym faktem, ponieważ dyrektor dr inż. Dorota Nowak włożyła olbrzymi zakres swojej pracy w wyposażenie i uruchomienie jednego z najnowocześniejszych jednostek dydaktyczno-naukowych w Polsce i nigdy dotąd nie były formułowane jakiekolwiek zastrzeżenia do pracy pani Dyrektor – czytamy w liście „Solidarności”, która wskazuje, że to forma „kary” za przynależność pani Nowak do struktury związkowej. - Ponadto bardzo poważnie obawiamy się czy odwołanie pani dr inż. D. Nowak nie pociągnie za sobą konsekwencji w postaci zerwania umowy pomiędzy PWSIiP w Łomży a SGGW w Warszawie, która to uczelnia, z mocy prawa, w pewnym zakresie „firmuje” kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w naszej uczelni.
Plany odwołania Dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii zaniepokoiły także studentów. Do rektora Charmasa dziś trafił studencki list poparcia dla dyrektor Doroty Nowak. Podpisało się pod nim 45 studentów trzech kolejnych roczników Instytutu. 
- Bardzo wysoko oceniamy ogromny wysiłek i jej zaangażowanie w pracę na rzecz studentów i Instytutu. Naszym zdaniem, Pani dr inż. Dorota Nowak posiada wszelkie kompetencje pozwalające sprawować funkcję Dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP w Łomży – napisali studenci w liście datowanym na 8 maja.

„Ja muszę bronić uczelni”
„To wojna o wpływy i władze, ale bez odpowiedzialności” - tak o sytuacji jaka zaistniała w PWSIiP mówi rektor prof. Robert Charmas. - To obrona interesów grupki pracowników. My mamy 400 pracowników, ponad 200 zatrudnionych na umowę o pracę, a resztę na umowy cywilne. Mamy około dwóch tysięcy studentów i to oni powinni być i są dla nas najważniejsi – podkreśla rektor zwracając uwagę, że PWSIiP w Łomży to jedyna uczelnia zawodowa w Polsce, która zdobyła kategorię B jednostek naukowych. - Ja muszę bronić uczelni. 
Rektor Charmas dziś rozesłał list do wszystkich członków Konwentu PWSIiP w którym odnosi się do stawianych przez związkowców zarzutów. Nam rektor tłumaczy, że uczelnia przechodzi restrukturyzację, której przeprowadzenie po części wymusiło przyznanie uczelni kategorii B, ale także zakończenie ogromnej inwestycji związanej z wybudowaniem i uruchomieniem nowoczesnej siedziby Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii. Teraz chce wymienić dyrektor tego instytutu, która – jak twierdzi – nie spełnia jego oczekiwań
- Dyrektor Instytutu jest moim pełnomocnikiem – podkreśla profesor Charmas. - Mam prawo ich sobie dobierać. Ja muszę mieć do nich zaufanie, bo ja odpowiadam za wszystko co się w uczelni dzieje. Dziś Senat ma rozpatrzeć mój wniosek nie o zwolnienie pani dr Nowak, ale odwołanie jej z funkcji dyrektora. 
Rektor mówi, że w całej sprawie najbardziej zabolało go wciągnięcie w to studentów. 
- Po otrzymaniu tego listu zaprosiłem przedstawicieli studentów do siebie i wyjaśniłem, że w żaden sposób nie wpłynie to negatywnie na dydaktykę – tłumaczy prof. Charmas. - Od września Instytutem pokieruje nowa osoba, profesor belwederski. Chcemy położyć duży nacisk na współpracę z najlepszymi uczelniami w Polsce, bo jesteśmy przekonani, że Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii i jego nowoczesna infrastruktura, to koło zamachowe rozwoju naszej uczelni.

W czwartek po południu Senat PWSIiP większością głosłów 13 do 6 przy 1 wstrzymującym się poparł wniosek rektora o odwołanie dyrektr Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii.


 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę