Pepees zainwestuje w... Lublinie
W ciągu pięciu najbliższych lat Grupa PEPEES chce podwoić produkcję skrobi. Będą nowe linie produkcyjne, podniesienie wydajności produkcji, a przede wszystkim poszerzenie bazy wykorzystywanego surowca. W związku z pomniejszającym się areałem upraw ziemniaka w Polsce Grupa PEPEES w najbliższych latach zamierza poszerzyć działalność o produkcję skrobi pszenicznej i modyfikatów skrobi ziemniaczanej. - „Poszerzenie asortymentu o skrobię pszeniczną to wprowadzenie na rynek atrakcyjnej ofert produktowej i dywersyfikacja bazy surowcowej, to również wydłużenie okresu produkcji i przygotowanie inwestycji Zakładu Produkcji Skrobi Pszenicznej w Lublinie” - czytamy w komunikacie Pepees-u przekazanym przez Ilonę Klejnowska.
Dalszy dynamiczny rozwój firmy i zwiększenie produkcji to kluczowe cele ogłoszonej wczoraj strategii rozwoju Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego PEPEES w Łomży do 2018 roku.
- Chcemy zmierzyć się z wyzwaniami rynku i szukać różnych możliwości produkcji skrobi. Zakład PEPEES, wykorzystując innowacyjne technologie oraz linie produkcyjne, planuje przedłużyć okres produkcyjny, a co za tym idzie - poszerzyć asortyment – podkreśla Wojciech Faszczewski, prezes PEPEES S.A.
Jak przekazuje Ilona Klejnowska efektem modernizacji spółki w kierunku wykorzystania pszenicy i zwiększenia dostępności do surowca będzie wejście na nowe rynki - do sektorów obecnie nie obsługiwanych przez Grupę PEPEES (papierniczy, materiałów budowlanych, chemiczny). Poszerzenie asortymentu o skrobię pszeniczną to wprowadzenie na rynek atrakcyjnej ofert produktowej i dywersyfikację bazy surowcowej, to również wydłużenie okresu produkcji i przygotowanie Inwestycji Zakładu Produkcji Skrobi Pszenicznej w Lublinie. Dzięki takim rozwiązaniom GRUPA PEPEES rozszerzy rynki docelowe, zwiększając tym samym sprzedaż.