Pszczelarze z Łomży nagrodzeni
Nalewka na miodzie z cytryną Wiesława Grzymały z Łomży ponownie została uznana za najlepszą tym razem podczas XIV Biesiady Miodowej w Kurowie. Podczas tej samej imprezy miód gryczany Roberta Łapińskiego zajął trzecie miejsce wśród najsmaczniejszych w ocenie specjalnego jury.
W Kurowie, w siedzibie Narwiańskiego Parku Narodowego, na XIV Biesiadzie Miodowej. prezentowało się 31 pszczelarzy z województwa podlaskiego. Były m.in. miody lipowe, malinowe, macierzankowe, gryczane, miodowe nalewki. Oceniało je profesjonalne jury w skład którego wchodziła m.in. prof. Maria Borawska, szefowa Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, który bada jakość miodów. Zgodnie z regulaminem konkursu każdy pszczelarz mógł wystawić tylko jeden słoik miodu. I w ocenie jury najsmaczniejsze miody w Kurowie zaprezentowali Sławomir Semeniuk (miód wrzosowy), Włodzimierz Owłasiuk (miód lipiec białowieski) i łomżyński pszczelarz Robert Łapiński, który chwalił się miodem gryczanym.
Wśród najlepszych nalewek na miodzie ponownie wygrała nalewka na miodzie z cytryną Wiesława Grzymały, która niedawno wygrała konkurs w Tykocinie.
W województwie podlaskim jest około tysiąca pszczelarzy, którzy hodują około 30 tysięcy pszczelich rodzin. Specjaliści szacują, że średnia produkcja miodu w regionie w sezonie wynosi około 450 ton.