Świderki nas kręcą!
33,8% mieszkańców regionu wybierając makaron, sięga po… świderki! Na dalszych miejscach znalazły się klasyczna forma spaghetti oraz wstążki, na które decyduje się odpowiednio 28,8% i 6,6% badanych. Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa podlaskiego. Okazało się, że jest on podstawą kuchni mieszkańców północno-wschodniej Polski. Blisko połowa mieszkańców przyznała, że przynajmniej raz w tygodniu je makaron.
Co z makaronem łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – było mięso, które wskazała prawie 1/3 mieszkańców północno-wschodniej Polski. 22,8% badanych wskazało także świeże warzywa.
Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadły do gustu mieszkańcom województwa podlaskiego. Region ten ceni sobie pożywne posiłki na bazie makaronu w formie spaghetti - taką odpowiedź dało 30,2% pytanych. Drugą w kolejności potrawą, która podbiła podniebienia jest makaron jako dodatek do zup.