PROGRAM PRAKTYKI Zawód: Technik handlowiec – kl. III
Nr programu: 23 05/T-5, T-3, SP / MEN /1997.07.16
1. Szczegółowe cele kształcenia
W wyniku zorganizowanego procesu nauczania uczeń powinien umieć:
- określić asortyment towarowy w sklepie i w hurtowni, - ustalić zapotrzebowanie na towary uwzględniając poziom zapasów towarowych, dokonać wyboru dostawcy,
- sporządzić i sprawdzić dokumenty związane z przyjmowaniem oraz sprzedażą towarów,
- dokonać odbioru ilościowego towarów,
- przygotować towary do sprzedaży,
- rozmieścić towary w sali sprzedażowej i magazynie,
- przeprowadzić rozmowę sprzedażową,
- zademonstrować towar,
- obliczyć należność, przyjąć należność w gotówce, czekiem lub kartą płatniczą,
- obliczyć wielkość obrotu, kosztów i wyniku finansowego sklepu lub innej wyodrębnionej finansowo jednostki organizacyjnej handlu,
- prowadzić ewidencję ruchu towarów w sklepie i hurtowni,
- przyjąć zgłoszenie reklamacyjne,
- posłużyć się urządzeniami i nowoczesnym sprzętem w sklepie i hurtowni,
- dokonać ewidencji księgowej różnych zdarzeń gospodarczych,
- dokonać rozliczeń z dostawcami, bankiem i urzędem skarbowym.
I. PRAKTYKA W DETALU I HURCIE
1. Wprowadzenie ucznia do sklepu Zapoznanie z organizacja pracy, harmonogramem i dyscypliną pracy. Estetyka wyglądu i uczciwość. Zasady odpowiedzialności materialnej. Przeszkolenie w zakresie bhp i p.poż. Zapoznanie z asortymentem towarowym sklepu.
2. Zaopatrzenie placówek detalicznych Analiza zapasów towarowych. Ustalenie wielkości zapotrzebowania na towary. Wybór dostawców. Udział w rozmowach handlowych. Dokumenty związane z zamówieniami i przyjmowaniem towarów. Obsługa akwizytorów.
3. Przyjmowanie towarów do sprzedaży Czynności związane z przygotowaniem towarów do sprzedaży i ich rozmieszczenie w sali sprzedażowej i na zapleczu.
4. Organizacja procesu sprzedaży Prowadzeniem rozmowy sprzedażowej. Demonstrowanie towarów, poradnictwo sprzedażowe. Estetyka miejsca pracy. Obliczanie należności przy zastosowaniu najnowszych urządzeń technicznych. Przyjmowanie należności w formie gotówkowej i bezgotówkowej.
5. Rozliczenie finansowe sklepu i innych jednostek handlu Obliczenie wyniku finansowego działalności jednostki handlu. Rozliczenie pracowników z właścicielem z powierzonego majątku.
6. Wprowadzenie ucznia do hurtowni Zapoznanie z organizacją, harmonogramem i dyscypliną pracy. Instruktaż w zakresie bhp i p.poz. Odpowiedzialność materialna. Zapoznani z obowiązującymi regulaminami wewnętrznymi. Asortyment towarów w hurtowni.
7. Zaopatrzenie hurtowni Zamawianie towarów, zawieranie umów z dostawcami. Ewidencjonowanie ruchu towarów. Reklamacje. Rozmieszczenie towarów w magazynie.
8. Kontrola jakości towarów Udział w sprawdzaniu jakości towarów. Postępowanie reklamacyjne dotyczące wad jakościowych. 9. Aktywizacja sprzedaży hurtowej Metody reklamy i sposoby promocji towarów stosowane w hurtowni. Zakres pracy akwizytora w sprzedaży hurtowej.