Studenckie jadłodajnie są...
Przyprawy przeterminowane nawet o ponad dwa lata, przetwory zbożowe przeterminowane o blisko dwa lata, a koncentraty „tylko” o 8 miesięcy ujawnili kontrolerzy inspekcji handlowej, którzy pod lupę wzięli działające na trenie białostockich i łomżyńskich uczelni wyższych bary, bufety i sklepiki. Łącznie przeprowadzono 17 kontroli, których celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania tego typu placówek. Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 47% objętych kontrolą.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim nienależytej prezentacji cen, ale w czterech placówkach wykryto też stosowanie przeterminowanych artykułów spożywczych do sporządzania potraw gastronomicznych. Jak podaje Leszek Mroniuk z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku aktualność terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości sprawdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. W sumie zakwestionowano 24 partie w tym 12 przypraw.
- Terminy przydatności ich do spożycia przekroczono, w przypadku koncentratów spożywczych - od 2 do 8 miesięcy, przypraw - od 17 do 28 miesięcy, przetworów zbożowych - od 3 do 21 miesięcy - podaje Leszek Mroniuk. - Przedsiębiorcy na żądanie inspektorów, w ramach dobrowolnych działań, wycofali przeterminowane towary i je zniszczyli.
Niemniej wykorzystując ustalenia z kontroli 9 osób ukarano mandatami karnymi, a w 13 przypadkach wydano żądania usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.