Przejdź do treści Przejdź do menu
środa, 21 października 2020 napisz DONOS@

Jajko jajku nie jest równe...

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajka. Te które z dostępnych w sklepach jajek są najlepsze spór toczą prawie że filozofowie... Najlepsze jest zdrowe jajo zniesione przez zdrową, pasącą się na wolnym powietrzu, kurę. Ale jak takie jajko rozpoznać? Leszek Mironiuk z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku, na kilka dni przed świętami, przypomina jak jaja kurze są w Polsce klasyfikowane i jak powinny być oznaczone abyśmy wiedzieli co kupujemy.

Podstawowa klasyfikacja według jakości jaj wygląda tak:

  • klasa A (inaczej świeże) – jaja przeznaczone do sprzedaży konsumentom,
  • klasa B – jaja wyłącznie dla przemysłu spożywczego i niespożywczego.

Jaja klasy A klasyfikuje się według poniższych klas wagowych:

  • XL    - bardzo duże: masa ≥73 g;
  • L    - duże: 73 g > masa ≥63 g;
  • M    - średnie: 63 g > masa ≥53 g;
  • S    - małe: masa <53 g.

Określono również klasyfikację według sposobu utrzymania kur nieśnych (sposobu chowu):

  • 0 - chów ekologiczny
  • 1 - chów z wolnym wybiegiem
  • 2 - chów ściółkowy
  • 3 - chów klatkowy

Opakowania zawierające jaja klasy A posiadają na zewnętrznej powierzchni następujące dobrze widoczne i czytelne oznaczenia: „klasa” A lub „świeże”.

Na opakowaniu powinny znajdować się:

  • kod zakładu pakowania,
  • klasa jakości - opakowania są oznaczone za pomocą słów „klasa A” lub litery „A” występujących albo samodzielnie, albo w powiązaniu ze słowem „świeże”,
  • klasa wagowa,
  • data minimalnej trwałości,

Jaja są klasyfikowane, znakowane i pakowane w ciągu dziesięciu dni od dnia, w którym zostały zniesione. Datę minimalnej trwałości, ustala się na nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia.

  • informacja zalecająca konsumentom przechowywanie jaj po zakupie w  warunkach chłodniczych,
  • metoda chowu kur wyrażona słownie.

Jaja znakowane są kodem producenta (o wysokości przynajmniej 2mm), w skład którego wchodzą:

  • numer oznaczenia sposobu utrzymania kur nieśnych,
  • kod państwa członkowskiego,
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny

W przypadku, gdy z przyczyn technicznych nie jest możliwe oznakowanie jaj brudnych, oznakowanie kodem producenta nie jest obowiązkowe.

Na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni opakowania powinno znajdować się objaśnienie znaczenia kodu producenta (tj. kodu umieszczonego na skorupie jaja).

W przypadku sprzedaży jaj luzem w sposób łatwo widoczny i czytelny dla konsumenta podaje się następujące informacje:

  • klasa jakości
  • klasy wagowe
  • oznaczenie metody chowu
  • objaśnienie znaczenia kodu producenta;
  • data minimalnej trwałości.

Jaj nie powinno się myć ani czyścić, ponieważ czynności te mogą prowadzić do uszkodzenia skorupki jaja, która jest skuteczną barierą uniemożliwiającą przedostawanie się bakterii i posiada szereg właściwości chroniących jajo przed drobnoustrojami.


 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę