Walczyli o indeksy
53 uczniów z 12 szkół o profilu technik technologii żywności z woj. podlaskiego, warmińsko- mazurskiego i mazowieckiego wzięło udział w etapie okręgowym XII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Głównym organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, etap okręgowy już po raz siódmy odbył się w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.
W pierwszym etapie zmagań uczniowie rozwiązywali pisemnie test. Oprócz wiedzy ogólnej trzeba było wykazać się znajomością takich dziedzin jak ekonomia oraz technologia żywności. Po ogłoszeniu wyników części pisemnej uczestnicy Olimpiady odpowiadali ustnie na wylosowane pytania. Do finału Olimpiady zakwalifikowały się trzy uczennice. W Łomży najlepiej wypadła Marlena Kiełpińska z Zespołu szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie. Drugie miejsce zajęła jej szkolna koleżanka Ewelina Kokornacka, a trzecia była Dorota Gugała z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie.