Sernik, gołąbki i mozaikowe kostki
Niepełnosprawni rywalizowali o miano najlepszego kucharza. Konkurs kulinarny „Przysmaki 2009” zorganizowała Caritas Diecezji Łomżyńskiej. Przyrządzać potrawy i gotować mogli wszyscy chętni niepełnosprawni, niezależnie od wieku i stopnia niepełnosprawności. Musieli tylko wybrać jedną z trzech konkursowych kategorii.
Do organizacji konkursu włączyły się placówki zajmujące się pomocą niepełnosprawnym: Warsztaty Terapii Zajęciowej Nr 2 w Starych Raciborach, Warsztaty Terapii Zajęciowej Zgromadzenia Sióstr Służek NMPN w Szumowie, a także Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Oddział w Łomży i Parafialny Zespół Caritas przy parafii św. Anny w Kolnie. Głównym celem konkursu było umożliwienie osobom niepełnosprawnym sprawdzenia siebie w rywalizacji konkursowej w dziedzinie kulinarnej, a przez to uczestniczenie w życiu społecznym oraz doskonalenie samodzielności. Konkurs był też okazją do wspólnego spotkania i zabawy.
Każdy uczestnik samodzielnie musiał przygotować ciasto, drugie danie lub przekąskę. Zgłosiło się 115 osób. Oceny potraw pod względem formy i smaku dokonywała komisja konkursowa. W Starych Raciborach rywalizacja została już rozstrzygnięta. Nagrody główne otrzymali: w kategorii „ciasto” Piotr Milewski za sernik, w kategorii „drugie danie” jurorom najbardziej smakowały gołąbki autorstwa Rafała Korola, a wśród przekąsek triumfowały mozaikowe kostki w wykonaniu Małgorzaty Markowskiej.
Kulinarne konkursy odbyły się już także w Szumowie i w Łomży (w Szkole Podstawowej Nr 10). Wielkie gotowanie zakończy sobotni konkurs w parafii pw. św. Anny w Kolnie.
Caritas Diecezji Łomżyńskiej „Przysmaki 2009” przygotowała w ramach umowy z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Białymstoku ze środków PFRON.
as