Czas dziękczynienia...
Wieńce ze Zbójnej wśród wieńców tradycyjnych i Szczepankowa, Śniadowa i podgrajewskiego Popowa wśród współczesnych znalazły się wśród laureatów konkursu na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Konkurs zorganizowano przy okazji diecezjalnych i wojewódzkich uroczystości dziękczynienia Bogu za tegoroczne plony, które w niedzielę odbyły się w Wysokiem Mazowieckiem.
Dożynki, którym w tym roku, z racji tysiąclecia śmierci, patronował św. Brunon z Kwerfurtu rozpoczęły się tradycyjnie Mszą świętą, której w kościele pw. św. Jana Chrzciciela w Wysokiem Mazowieckiem przewodniczył biskup łomżyński Stanisław Stefanek.
- Wasz udział w modlitwie dziękczynnej za płody ziemi to dowód żywej wiary - mówił hierarcha do licznie zebranych w świątyni wiernych.
Do Wysokiego Mazowieckiego z wieńcami dożynkowymi przejechali nie tylko przedstawiciele większości parafii diecezji, a także liczni reprezentanci samorządów z całego województwa podlaskiego.
Po Mszy uczestnicy dożynek w barwnym korowodzie ulicami miasta przeszli na stadion, gdzie rozpoczęła się dalsza część obchodów Święta Dziękczynienia. Po oficjalnym powitaniu przybyłych gości przez Jarosława Dworzańskiego, marszałka województwa podlaskiego, nastąpiło uroczyste błogosławieństwie i tradycyjny obrzęd dzielenia się chlebem.
W tym roku starostami dożynek byli Teresa i Zbigniew Samulscy z gminy Szepietowo oraz Irena i Zenobiusz Gulowie z gminy Boćki.
- Ziemia, na której żyjemy nie jest dla nas tylko rolą uprawną, jest czymś więcej- to ojcowizna, rodzicielka, nasz świat, nasza mała ojczyzna - mówiła Teresa Samulska witając zebranych na stadionie w Wysokiem Mazowieckiem.
Dożynkom towarzyszył kiermasz produktów regionalnych i rękodzieła artystycznego. Wyróżniało się także stoisko przygotowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, którego centralną część stanowiły dwie duże kolorowe, słomiane postacie, z którymi każdy chciał zrobić pamiątkowe zdjęcie. Prezentowano także wielobarwne eksponaty różnych gatunków warzyw i owoców, bogatą kolekcję odmian zbóż jarych i ozimych oraz ziemniaków jadalnych i przemysłowych. Można było również obejrzeć produkty ekologiczne z gospodarstw współpracujących z PODR oraz rośliny energetyczne, a zatrudnieni w ośrodku doradcy służyli fachową pomoc w zakresie technologii upraw, ogrodnictwa, programów rolnośrodowiskowych oraz rolnictwa ekologicznego.