Wykopki czas zacząć...
Dwa tysiące ton ziemniaków na dobę przerabia łomżyński Pepees. W ubiegłym tygodniu oficjalnie wystartowała kolejna już 44 kampania ziemniaczana. Zgodnie z planem potrwa do Barbórki. W tym czasie łomżyński zakład skupi i przetworzy 166 tys. ton ziemniaków i wyprodukuje 35 tys. ton skrobi.ego.
Zdaniem specjalistów ten rok był dla dla ziemniaków i produkujących ich rolników.
Zawartość skrobi w dostarczanych do Łomży ziemniakach jest już w tej chwili o koło punkty procentowe wyższa niż przed rokiem, a poza tym dobre warunki pogodowe sprawiają, że ziemniaki ciągle rosną. Prezes Kiełczewski podkreśla, że to właśnie od zawartości skrobi i masy dostarczonych ziemniaków przede wszystkim zależy cena jaką Pepees płaci rolnikom
Pepees S.A. - Krochmalnia Łomża to największy zakład ziemniaczany w Polsce. Ciężarówki z ziemniaki przyjeżdżają tu przede wszystkim z trzech województw – podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i mazowiecki