Uważaj, ptasia grypa coraz bliżej
Potwierdzone ostatnio ogniska ptasiej grypy znajdują się już w odległości około 150 km od Łomży. Choć służby uspokajają, że ludziom w zasadzie nic nie grozi, to jednak zalecają zachowanie daleko idącej ostrożności. Minister rolnictwa wydał zakaz utrzymywania ptaków m.in. kur, gołębi, strusi, gęsi i kaczek na otwartej przestrzeni, a także nakaz odizolowania dwóch ostatnich z wymienionych gatunków ptaków od innego drobiu. W związku z ogromnym zainteresowaniem i niepokojem naszej społeczności Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łomży lek. med. Agnieszka Grzeszczuk wydała specjalny komunikat.
2. Jaja stanowią rodzaj surowca zwierzęcego wymagającego ostrożności stosowania z uwagi na inne potencjalne zagrożenia np, salmonellę.
3. Należy pamiętać, aby:
- nie spożywać jaj na surowo,
- podczas przechowywania w warunkach domowych wyraźnie oddzielić jaja surowe od innej żywności, szczególnie tej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia,
- zachować podwyższony reżim higieniczny przy stosowaniu jaj surowych do sporządzania potraw,
- przed użyciem poddać jaja obróbce termicznej - gotować 10 min w temp. 90-100 stopni Celsjusza lub smażyć.
4. Wirus H5N1 może także pozostawać na upierzeniu ptactwa, zatem należy zachować zaostrzony reżim higieniczny podczas wszelkich kontaktów z ptactwem przeznaczonym do konsumpcji.
Główny Inspektor Sanitarny informuje jak uniknąć zakażenia „Grypą Ptaków”:
- SPOŻYWAJ mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce,
- MYJ dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze). PAMIĘTAJ, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy,
- NIE DOTYKAJ bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu, przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci,
- ZADBAJ o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
- MYJ RĘCE po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym, dopilnuj, aby robiły to także dzieci,
- PAMIĘTAJ, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi,
- PRZYPOMINAMY o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza oraz trofeów myśliwskich.