Przejdź do treści Przejdź do menu
czwartek, 28 marca 2024 napisz DONOS@

Święto Chleba, karawaj i „oborywanie” przepiórki

Główne zdjęcie
wyjazd żniwiarzy w pole

Krzysztof Putra, wicemarszałek Senatu, poluzował krawat, naostrzył kosę i juz miał wziąć pierwszy zamach, kiedy w tłumie polityków Prawa i Sprawiedliwości i fotoreporterów zadałem pytanie: „Wybiera Pan lewą stronę...?!” Jego koledzy partyjni, wśród których był m.in. poseł podlaski Jacek Bogucki (PiS) i Karol Tylenda, członek Zarządu Województwa, poradzili, żeby plon zbierał jednak od centrum na prawo...

Sam skoszę łan i w snopek zwiążę! – zadeklarował wicemarszałek z sumiastym wąsem i mimo żaru lejącego się z nieba i potu z czoła na oczach tysięcy widzów VII Podlaskiego Święta Chleba w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu słowa dotrzymał. Ostrożnie skosił żyto, żartując, że „poległo i skomplikowało się jak koalicja”. Podkreślił, że nie ma zwyczaju kosić ludzi, tylko oddziela ziarno od plew. „Żnijcie, żnijcie, nie stójcie, Pana Boga się bójcie” - doradzała ludowa pieśń żniwna w wykonaniu Klekociaków ze wsi Boćki.
Koszenie było jednym z obrzędów Święta Chleba, na które złożyło się także święcenie zwierząt, którego dokonał ks. Dariusz Giers z Wątykanu. W uroczej scenerii muzeum, które wygląda jak wieś sprzed stu lat z domami krytymi słomą, z wiatrakiem i studnią, przeszedł korowód zespołów folklorystycznych Kaszubów, górali, Mazowszan, Białorusinów i Polaków z Uzbekistanu. Młodzież grała i śpiewała, a na wozie jechały gospodynie - starsze żniwiarki. Po godzinie było po żniwach. Na polu przy wiatraku żyta zostało ledwie  tyle, że wiązki można było objąć dłońmi jak bukiet kwiatów. Koniecznie na przepiórkę.
Renata Gnatowska na co dzień jest kasjerką Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Raz w roku przebiera sie na ludowo i zostaje Przepiórką, czyli dziewczyną, którą chłopaki po skończonych żniwach przeciągają trzymając za nogi po rżysku. Renata ściska kurczowo spódnicę, a pośladkami oborywa przepiórkę, tj. zbudowany z trzech warkoczy zboża „stożek”, pod którym na kamieniu leży kromka chleba i kłosy zbóż. Tak każe tradycja, żeby na polach chwasty nie rosły, a w przyszłym roku był również obfity plon. „Oborywanie” przepiórki budzi zainteresowanie i emocje tak wielkie, że tysiące ludzi z Suwalszczyzny, Podlasia, Ziemi Łomżyńskiej i różnych stron kraju ściągają do Ciechanowca. Na ponad stu straganach pysznią się wszelkiej wielkości, kształtu, barwy, składu i smaku pieczywa. Drugie tyle stoisk to rękodzieło: koronki, obrusy, łyżki i miski z drewna, gliniane dzbany i gwizdki, co udają ptasie trele.
Zbigniew Derewońko ze Staniek niedaleko Siemiatycz robi zakwas z kawałka chleba. Stopniowo raz dolewa ciepłej wody, raz dorzuca mąki żytniej razowej, aż powstanie zakwas, a z niego papka, którą wyrabia na ciasto chlebowe, dodając nieprzerwanie mąki. W piecu zarumieni się powszedni owoc całorocznego trudu rolnika. Kolejka gości Święta Chleba, aż piec się otworzy, a razowiec ostygnie.
Kiedy kwitnie handel bułkami, rogalami i ciastkami, na scenie kolejne zespoły pieśni i tańca. Szesnastolatki w najbarwniejszych strojach przyleciały z 5,5-milionowego Taszkientu, stolicy Uzbekistanu, gdzie dziś mieszka ok. 5 tys. Polaków, potomków zesłańców z czasów carskich i sowieckich. W 14-osobowej grupie tylko jeden chłopak rozumie i polski, i rosyjski. Reszta uczy się dzięki zajęciom w Polsko-Mlodzieżowo-Kulturalnym Centrum Zarzewie i kroków krakowiaczka, i znaczenia nie tylko tego wyrazu.
Przed wieńcem dożynkowym idzie Julcia Gajdzikiewicz ze zdobionym misternie jak tort białoruskim karawajem (rodzaj słodkiego i lekkiego ciasta drożdżowego). Polski bochen chleba niesie Renata Gnatowska. Ofiarowują je w darze starostom, witającym orszak przed Dworem Myśliwskim w staropolskich strojach szlacheckich: Dorocie Łapiak, dyrektor Muzeum, i Bogdanowi Zielińskiemu, staroście wysokomazwieckiemu. Starosta dziękował za wieniec i chleb.
- Będziemy starali się dzielić go sprawiedliwie – obiecał. - Żeby nikomu w naszym województwie i kraju go nie brakowało.
O to modlili się już od porannej mszy św. w kościele Trójcy Przenajświętszej wszyscy uczestnicy VII Podlaskiego Święta Chleba. A gwiazdy wieczoru na festynie Studio Lato Radia Białystok, czyli Golec uOrkiestra, dowcipkowały na temat życiowych golców i pytały, gdzie się podziały nasze podatki..
Mirosław R. Derewońko  
Foto: wyjazd żniwiarzy w pole
Foto: taniec gości z Białorusi
Foto:
Foto: wiele przydatnych rzeczy można kupić na straganach
Foto: orkiestra z Siemiatycz
Foto: Zbigniew Derewońko ze Staniek niedaleko Siemiatycz pokazuje proces przygotowania i wypieku chleba
Foto: Zbigniew Derewońko ze Staniek niedaleko Siemiatycz pokazuje proces przygotowania i wypieku chleba
Foto: Zbigniew Derewońko ze Staniek niedaleko Siemiatycz pokazuje proces przygotowania i wypieku chleba
Foto: orkiestra z Siemiatycz
Foto: Święto Chleba
Foto: święcenie zwierząt
Foto: święcenie zwierząt
Foto: Regionalne Prezentacje Kulinarne
Foto: Regionalne Prezentacje Kulinarne - kolejki po chleb z boczkiem
Foto: Regionalne Prezentacje Kulinarne - kolejki po chleb z boczkiem
Foto: Regionalne Prezentacje Kulinarne - kolejki po swojskie piwo
Foto: żniwiarki
Foto: wyjazd żniwiarzy w pole
Foto: wyjazd żniwiarzy w pole
Foto: górale gościnnie
Foto: orszak żniwny
Foto: orszak żniwny
Foto: orszak żniwny
Foto: orszak żniwny
Foto: przygotowania do koszenia
Foto:
Foto:
Foto: gospodarz ostrzy kosę
Foto: koszenie kosą
Foto: koszenie kosą
Foto:
Foto: ręczne wiązanie snopków
Foto: Karol Tylenda, Krzysztof Putra obserwują żniwiarzy
Foto: ręczne wiązanie snopków
Foto: Krzysztof Putra ostrzy kosę
Foto: Krzysztof Putra, wicemarszałek Senatu jako żniwiarz
Foto: Krzysztof Putra, wicemarszałek Senatu jako żniwiarz
Foto: Krzysztof Putra, wicemarszałek Senatu jako żniwiarz
Foto: Krzysztof Putra, wicemarszałek Senatu jako żniwiarz
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: przygotowanie przepiórki
Foto: przygotowanie przepiórki
Foto: przygotowanie przepiórki
Foto:
Foto:
Foto: oborywanie przepiórki
Foto: oborywanie” przepiórki
Foto: młucenie zboża
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: wracają żniwiarze
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: czym chata bogata
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: taniec gości z Uzbekistanu

 
Zobacz także
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę