Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 13 lutego 2026 napisz DONOS@

Piotr Domalewski i Filharmonia z Nagrodą Prezydenta

Dwie nagrody specjalne, 4 dla dorosłych i 21 dla młodzieży i dzieci – oto finał Nagrody Prezydenta Miasta Łomża za osiągnięcia w twórczości artystycznej, upowszechnianiu, ochronie kultury w 2024 r. Po raz pierwszy wyróżnienia trafiły do osób poniżej 20. roku: do uczennic i uczniów łomżyńskich placówek oświatowych, wyróżniających się talentem artystycznym, pasją i determinacją w dążeniu do celu. - Jesteśmy bardzo szczęśliwi i czujemy się zaszczyceni, że znaleźliśmy się w wyróżnionym po raz pierwszy gronie – mówią tancerze: Joanna Horoszewska i Wiktor Cekała z Klubu TTS Akat. Dwie nagrody specjalne otrzymali: reżyser Piotr Domalewski oraz Zespół Filharmonii Kameralnej. Łomżyńskie nagrody w dziedzinie kultury mają dla wyróżnionych wymiar prestiżowy i finansowy.

Spotkanie w poświąteczny poniedziałek odbyło się o godz. 14. w Hali Kultury. Widowni nie zdołali zapełnić laureaci i ich bliscy ani goście oficjalni, bo około 20 miejsc, w tym około 10 w pierwszym rzędzie zaświeciło pustkami. Część artystyczną stanowiły trzy piosenki w wysokiej, trudnej tonacji w wykonaniu Przemysława Kamińskiego, m.in., „Zacznij od Bacha” Wodeckiego i „Złoto” Mrozu.

Nagrody dla malarki, bibliotekarki i tancerzy

- Łomża to miasto kultury – stwierdził w krótkiej przemowie prezydent Mariusz Chrzanowski, a na to miano co dzień od lat pracują: Filharmonia Kameralna, Teatr Lalki i Aktora, Muzeum Północno-Mazowieckie, Galeria Sztuki Współczesnej, Muzeum Diecezjalne, Miejska Biblioteka Publiczna,  Miejski Dom Kultury - Dom Środowisk Twórczych, Galeria Pod Arkadami, Regionalny Ośrodek Kultury, Galeria N, galerie prywatne, stowarzyszenia społeczne, oświatowe i naukowe, parafie KK. Inicjatorem przyznania nagród adeptom, by brali wzór z dorosłych, był radny tancerz Marek Kisiel. 

- Galeria Sztuki Współczesnej to mój kulturalny dom, gdzie się wychowałam – mówiła po polsku pierwsza z laureatek, malarka Ivayla Żivkowa - Roszak, Bułgarka tworząca od 30 lat w Polsce, i to w Łomży. - Moja radość jest podwójna i moje wysiłki są podwójne, bo nie pochodzę z tego kraju... Ivayla poprowadziła całoroczny projekt DŁUGA 13, obejmujący aż 55 warsztatów plastycznych i ceramicznych z udziałem około pół tysiąca osób, którego kulminacją były dwie wystawy w: Łomży i Warszawie i koncert finałowy Milion Dzwonków. Prowadząca Galerię Evera w kamieniczce przy Starym Rynku 21 zaprosiła do GSzW na wystawę prac artystów bułgarskich - 17. stycznia o g. 12. 

Drugą nagrodzoną jest Elżbieta Ziółkowska, która pracuje od 1988 r. w Bibliotece Publicznej, jaka z Wojewódzkiej BP przy ulicy 3 Maja i Sadowej przekształciła się w Miejską BP. Jak wspominała, „biblioteka była instytucja analogową, zaś bibliotekarka – szarą, niewidoczną myszką w kąciku”. Z Renatą Igielską postanowiły zmienić ten stereotyp przez wyjście do ludzi, upowszechnianie kultury i tworzenie tożsamości kulturowej, co wymagało ich odwagi w podejmowaniu nowych wyzwań, jak książka na telefon, gdy to bibliotekarki stawały się jedynymi odwiedzającymi samotnych seniorów.

Trzecią dorosłą laureatką jest Katarzyna Boguska, wychowanka Marka Kisiela w Studio B.K. Step, która zdobywała nagrody w konkursach tanecznych, np. I miejsce w ogólnopolskim turnieju tańca w Nowym Sączu i I miejsce w międzynarodowym turnieju tańca Wirująca Strefa. Nagrodę dostało także Stowarzyszenie Meandry, od kilkunastu lat promujące polski folklor i kulturę kurpiowską w Łomży. Meandry zrealizowały wiele autorskich projektów, np. tańce szlachty Ziemi Łomżyńskiej. W 2024 r. Meandry uroczyście obchodziły swoje 10-lecie działalności, prezentując w Hali Kultury bogaty dorobek artystyczny. Nagrodę odebrał prezes Stowarzyszenia Meandry Artur Hermanowski.

Środki finansowe i sms od Reżysera „Ministrantów” 

Trzy Laureatki Nagrody otrzymały po 5 tysięcy zł, a Meandry 8 tys. zł (brutto). Piotr Domalewski w Nagrodę Specjalną dostał 5 tys. zł, zaś Filharmonia Kameralna jako Zespół – 16 tys. zł brutto. W  kategorii dzieci i młodzieży, wg regulaminu, nagrody miały wysokość od 1 tys. do 3 tys. zł (brutto).

W imieniu Piotra Domalewskiego nagrodę specjalną odebrał jego tata Krzysztof Domalewski, który odczytał smsa od syna, zdobywcy Złotych Lwów w Gdyni za „Cichą noc” i „Ministrantów”; „Jest mi niezmiernie miło, że zostałem uhonorowany Nagrodą Specjalną Prezydenta Miasta Łomża. To dla mnie szczególne wyróżnienie, ponieważ to w Łomży zaczynałem swoją przygodę ze światem kultury i sztuki. To tutaj kształtowała się moja świadomość i wrażliwość i jestem przekonany, że  bez Łomży, bez dorastania wśród tutejszych mieszkańców, miejsc i historii, moje życie i droga twórcza potoczyłaby sie zupełnie inaczej. Dziękuję wszystkim, którzy byli i są częścią tej drogi. Obiecuję też, że będę pracował dalej, a Łomża zawsze będzie w tej pracy towarzyszyć”.

W imieniu Zespołu Filharmonii Kameralnej odebrał Jan Miłosz Zarzycki, z którym do Hali Kultury przybyły: Ewa Kaszuba i Magdalena Goc. W imieniu własnym i nagrodzonych Maestro Zarzycki symbolicznie podziękował Miastu Łomża za to, że wspiera i docenia kulturę. Przypomnijmy, że po dyrektorze i dyrygencie Tadeuszu Chachaju łomżyńskich kameralistów od 2004 r. prowadzi pewną batutą Jan Miłosz Zarzycki, z którym FKWL nagrała 19 płyt z muzyką, w tym 18 CD i jedną DVD. 

Spotkanie miało szczególny wymiar dla Karoliny Skłodowskiej, gdyż Galeria Sztuki Współczesnej świętowała jubileusz 50-lecia. Z tej okazji poseł KO (d. PO) Alicja Łepkowska – Gołaś przekazała kierującej Galerią brązowy medal Gloria Artis, zaś poseł PiS Bogumiła Olbryś – kwiaty  i prezent.          

Laureaci to zwycięzcy rozlicznych konkursów

Konrad Franciszek Korytkowski to uczeń Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st., jego ulubiony instrument to akordeon. Tymon Karasek vel Karasiewicz – uczeń Państwowej Szkoły Muzycznej w Łomży, gra na akordeonie. Maria Polak należy do Koła Miłośników Książki w I LO w Łomży, jest organizatorką wieczorków poetyckich. Hanna Horoszewska z I Liceum O. angażuje się w projekty literackie. Maja Wnorowska to saksofonistka z PSM. Paweł Jacak jest akordeonistą PSM. Zuzanna Darda z PSM od lat doskonali sztukę śpiewu. Anna Przybylska to podopieczna Studia Piosenki POP ART Miejskiego Domu Kultury – Domu Środowisk Twórczych. Sandra Chocianowicz wyróżnia się talentami: muzycznym i plastycznym. Tancerz breakdance Szymon Dmoch dzięki ciężkiej pracy osiąga sukcesy, m.in., zakwalifikowanie się do udziału w Młodzieżowych Igrzyskach Olimpijskich w Dakarze w 2026. Zuzanna Sobieszuk wzbogaca życie kulturalne Łomży, dysponuje wyjątkowym głosem, docenianym w konkursach. Stanisław Mackiewicz - uczeń PSM, występujący z Łomżyńską Orkiestrą Dętą, grający na sakshornie altowym. Franciszek Langowski jest z PSM i gra na kornecie. Natalia Rogowska wyróżnia się talentem plastycznym. Wiktor Cekała z KTTS Akat zdobył w 2024 r. zdobył tytuł Mistrza Polski w kl. w sportowym tańcu towarzyskim w stylu latynoamerykańskim, w kategorii junior starszy, w parze z Joanną Horoszewską, także miłośniczką tańca, która uzyskała tytuł Mistrza Polski w klasie B. Amelia Zielińska - podopieczna KTTS Akat. Henryk Korytkowski - podopieczny Klubu Tańca Towarzyskiego Sportowego Akat. Weronika Mogielnicka pasję do tańca stawia ponad wszystko, tak jak Mikołaj Lemański z Akat (Weronika i Mikołaj w ciągu jednego roku zdobyli wyższą klasę taneczną ,C). Lena Ruszczyk to solistka Studia Piosenki eMDeK z Miejskiego Domu Kultury Domu Środowisk Twórczych, które prowadzi Magda Sinoff; Lena – tak jak powyżsi Laureaci Nagrody Prezydenta - reprezentuje Miasto Łomża i rozwija swe umiejętności artystyczne; zdobyła I miejsce Amatorskiej Twórczości Teatralnej PIKTOGRAMY (w kat. mistrzowie piosenki).

Mirosław R. Derewońko

tel. red.  696 145 146

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Zobacz także

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę