Kalendarz
| 2025 « Grudzień » |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
dopisz wydarzenie |
Świeżyzna na forum
TIR-y na ulicach Łomży po zablokowaniu Via Baltici
Po wypadku ciężarówki, droga S61 na wysokości Kupisk w kierunku Warszawy zablokowana. Utrudnienia mogą potrwać jeszcze wiele godzin, dlatego ruch w kierunku południowym został przekierowany przez Łomżę.
Uczyli się, jak działać bez prądu i GPS-u. Szkolenie „wGotowości” w Nowogrodzie
Między innymi tego, jak orientować się w terenie bez GPS-u, jak rozpalić ognisko oraz jak uzdatnić wodę do picia, uczyli się uczestnicy dobrowolnego szkolenia obronnego „wGotowości”. „Program – mówi kpt. Natalia Fiedoruk z 18. Łomżyńskiego Pułku Logistycznego - stworzono po to, by zwiększyć świadomość obronną społeczeństwa oraz wzmocnić bezpieczeństwo całego państwa. Krótko mówiąc: więcej wiedzy, więcej umiejętności, więcej w gotowości.
„Dobro wraca ze zdwojoną mocą”
– Nie ma nic lepszego niż pomaganie ludziom – mówi wolontariuszka Szlachetnej Paczki Beata Chojnowska, związana z programem od sześciu lat. – Dobro wraca ze zdwojoną mocą i my będziemy to robić do końca naszych dni. Wtóruje jej Wiesław „Tulipan” Tomaszczyk, również wieloletni wolontariusz, który dodaje, że po takim „Weekendzie Cudów” człowiekowi łatwiej spojrzeć sobie w lustro. W 2025 roku dzięki ludziom dobrej woli w rejonie Łomży Szlachetna Paczka dotarła do 60 rodzin.
Zimowe Mistrzostwa Miasta Łomży w Tenisie
Na kortach w hali sportowej III LO w Łomży rozegrano Zimowe Mistrzostwa Miasta Łomży w Tenisie dla dzieci i młodzieży. W pięciu kategoriach wiekowych wystartowało 78 zawodników, którzy przez cały turniej rywalizowali w spokojnej, sportowej atmosferze.
Rady Szkolnych Budżetów Obywatelskich już działają
W czterech szkołach na terenie gminy Piątnica i miasta Łomża realizowany jest program Szkolnego Budżetu Obywatelskiego. W poszczególnych placówkach działają już rady SBO, koordynujące cały projekt i czuwające nad jego prawidłową realizacją. Finansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach programu NOWEFIO projekt realizuje Stowarzyszenie Sapere Aude. To pionierskie działanie, dzięki któremu uczniowie mogą przejąć część procesu decyzyjnego, współpracując z nauczycielami i rodzicami oraz mając realny wpływ na funkcjonowanie swojej szkoły.
Zawsze wierni Sztuce i łomżyńskiej Publiczności
Długo wyczekiwany, wspólny koncert 2 wybitnych śpiewaków operowych: Jacka Szymańskiego i Dariusza Wójcika zgromadził w auli Akademii Łomżyńskiej wiernych im melomanów. Artyści od ponad trzech dekad są wierni sztuce muzycznej, którą w ciekawych, różnorodnych i pomysłowych formach prezentują łomżyńskiej, mazowieckiej, podlaskiej i suwalskiej Publiczności. Na 2 godziny Piękna zabrali słuchaczy z Łomży i regionu w czarujący świat Miłości i świąt Bożego Narodzenia.
Rozmyślania o przyjaźni w auli sprzed stulecia
Elegancka aula I Liceum Ogólnokształcącego istnieje ponad 100 lat i przetrwała niejedno pokolenie uczennic i uczniów. W mojej młodości lat 80., gdy rozwiązywałem tu zadania z matmy na maturze, wysoka sala była stara, szara i zapyziała, lecz w młodości moich nowych znajomych przekształciła się w jedną z najpiękniejszych, zabytkowych i reprezentacyjnych przestrzeni w Łomży. Szczęśliwy los zdarzył, że w auli I LO znalazłem się tydzień temu na imprezie Tygodnia Kultury Uczniowskiej. Dzięki temu poznałem kilka rówieśniczek i rówieśników, ale młodszych ode mnie o dwa pokolenia.
Domeny jako pierwszy element zaufania
Wybór nazwy domeny to dziś coś znacznie więcej niż decyzja marketingowa. Domena internetowa jest pierwszym punktem styku użytkownika z marką, a jednocześnie jednym z kluczowych elementów cyberbezpieczeństwa. Odpowiedzialnie dobrana nazwa domeny może realnie ograniczyć ryzyko phishingu, podszywania się pod firmę i wyłudzeń danych. To szczególnie ważne, gdy pod domeną działa strona WWW, sklep internetowy lub poczta firmowa.