Przejdź do treści Przejdź do menu
czwartek, 05 marca 2026 napisz DONOS@

Oskarżony ksiądz Kubeł krytykuje Sąd Rejonowy

Sędzia  Ewa Kłapeć – Kalinowska, Prezes Sądu Rejonowego w Łomży i ksiądz Radosław Kubeł
Sędzia Ewa Kłapeć – Kalinowska, Prezes Sądu Rejonowego w Łomży i ksiądz Radosław Kubeł

Ksiądz Radosław Kubeł, zawieszony proboszcz parafii Bożego Ciała w Łomży, napisał na profilu krytyczne uwagi o postępowaniu Sądu Rejonowego w Łomży. Zapytaliśmy Prezes Sądu sędzię Ewę Kłapeć – Kalinowską, na jakim etapie jest procedura przekazania akt biegłemu / biegłym? Czy Sąd Rejonowy – jak ocenia Ksiądz - uporczywie nie przekazał kompletu materiałów? Czy Sąd wykazał „rażącą bezczynność”, paraliżując w sposób nieusprawiedliwiony dalszy tok postępowania? Treść wpisu na profilu Księdza Kubła i oświadczenie Pani Prezes Sądu Rejonowego publikujemy poniżej.

Proces ks. Radosława Kubła przed Sądem Rejonowym w Łomży ruszył 17. października 2025. Jak brzmi akt oskarżenia ks. Radosława Kubła – nie wiadomo. Ze względu na interes pokrzywdzonego mężczyzny i delikatne okoliczności sprawy sędzia Sylwia Owłasiuk wyłączyła jawność procesu. W postępowaniu przygotowawczym była mowa o przedstawieniu księdzu zarzutów z art. 198 kodeksu karnego - seksualne wykorzystanie bezradności lub niepoczytalności innej osoby. Ksiądz Radosław Kubeł nie przyznał się do winy i wielokrotnie podkreślał, że to nieprawda. Chciał jawności procesu.

Wpis oskarżonego Księdza Kubła z 7. lutego 2026 r. 

„Kochani, krótka i bardzo konkretna aktualizacja mojej sprawy w Sądzie Rejonowym w Łomży.

Dokładnie 4 miesiące temu Sąd wydał postanowienie, aby akta sprawy przekazać do biegłych celem sporządzenia opinii. Stało się tak na skutek mojej prywatnej opinii wydanej przez biegłego, któremu sam zleciłem jej wykonanie. Jak się właśnie dowiedziałem Sąd Rejonowy w Łomży nie przekazał jeszcze materiałów mojej sprawy biegłym! Od 4 miesięcy tego nie zrobił mimo postanowienia pani Sędzi prowadzącej moją sprawę!

Z całą stanowczością wskazuję, że uporczywe nieprzekazanie przez Sąd Rejonowy w Łomży kompletu materiałów, mimo postanowienia pani Sędzi, do wyznaczonych biegłych stanowi rażącą bezczynność, która w sposób oczywisty i nieusprawiedliwiony paraliżuje dalszy tok postępowania. Nie mam pretensji do Pani Sędzi, ale mam pretensję do systemu sprawiedliwości i jego organizacji, w którym jedna podstawowa czynność potrafi zablokować sprawę na miesiące. Składam formalny wniosek o przyspieszenie tej czynności oraz o wskazanie konkretnego terminu przekazania akt biegłym. O wszystkim będę Was informował”.

Odpowiedź na wpis z Sądu Rejonowego w Łomży

Sędzia  Ewa Kłapeć – Kalinowska, Prezes Sądu Rejonowego w Łomży, w odpowiedzi na prośbę z Portalu 4lomza.pl o skomentowanie wpisu oskarżonego Radosława Kubła napisała, że „w sprawie zostały podjęte wszystkie czynności, przewidziane przepisami kodeksu postępowania karnego, a w szczególności czynności w związku z dopuszczeniem dowodu z opinii biegłego (biegłych). 

Sąd stosownie do treści postanowienia wydanego na rozprawie w listopadzie 2025 roku,  po uzyskaniu informacji od określonych podmiotów, w grudniu 2025 roku przekazał część dokumentów niezbędnych do sporządzenia opinii biegłych, zgodnie z treścią dyspozycji art. 198 § 1 kpk.

Należy wskazać, że przepis art. 198 § 1 kpk, nie przywiduje przesyłania akt w całości biegłym, a jedynie poszczególne dokumenty z akt sprawy lub uwierzytelnione kopie tych dokumentów. 

Reasumując, nie stwierdzam bezczynności Sądu. Sprawa po sporządzeniu opinii będzie dalej procedowana w Sądzie Rejonowym w Łomży, II Wydziale Karnym” - kończy oświadczenie z datą 9. lutego 2026 r. sędzia  Ewa Kłapeć – Kalinowska, Prezes Sądu Rejonowego w Łomży.  

Do biegłego w jakiej specjalności trafiła sprawa?

Przypomnijmy, że przed rokiem sprawa znanego i poważanego księdza stała się głośna i dlatego, że dotyczy: proboszcza i współtwórcy Grupy Ratowniczej Nadzieja. Prokuratura Okręgowa w Łomży na początku marca 2025 r. przesłuchała ks. Radosława Kubła i przedstawiła proboszczowi (którego biskup Janusz Stepnowski zawiesił w sprawowaniu tej posługi) zarzuty z art. 198 kodeksu karnego (dotyczącego seksualnego wykorzystania bezradności lub niepoczytalności innej osoby, co podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8). Od samego początku w kręgu parafian i Grupy Ratowniczej Nadzieja panowało przekonanie, że chodzi o osobę dorosłą. - Jesteśmy tutaj po to, aby dać świadectwo poparcia księdza Radosława Kubła, który został fałszywie pomówiony - stwierdził 17. października 2025 r. przed wejściem do Sądu Rejonowego koordynator GRN Jakub Brzeziak. 

19. grudnia 2025 w artykule 4lomza.pl podaliśmy, że akta sprawy oskarżonego księdza Radosława Kubła zostały przekazane do Zakładu Medycyny Sądowej w Krakowie. Sędzia Jan Leszczewski, rzecznik SO, wyjaśnił wówczas, że Sądy nie podadzą, do biegłego w jakiej dziedzinie / specjalności trafiła sprawa: mogłoby to naruszać interesy pokrzywdzonego mężczyzny lub oskarżonego księdza.

Mirosław R. Derewońko

tel. red.  696 145 146

260130055943.gif

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę