Przejdź do treści Przejdź do menu
niedziela, 12 kwietnia 2026 napisz DONOS@

Młodzi sportowcy ze stypendiami od Miasta Łomża

Stypendyści Sebastian Konecko i Sebastian Borawski
Stypendyści Sebastian Konecko i Sebastian Borawski

Sebastian Konecko przybył na uroczystość w biało-czerwonym dresie reprezentacyjnym z polskim orzełkiem na piersi. Sympatyczny 16-latek z Bokserskiego Klubu Sportowego Tiger Łomża zdobył rok po roku tytuł mistrza województwa podlaskiego, a za tydzień okaże się, czy wywalczy na ringu mistrzostwo po raz trzeci. W Hali Kultury 24 młodych sportowców otrzymało stypendia od Miasta Łomża, wynoszące od 500 złotych do 1 000 zł miesięcznie, wypłacane przez czas 5 do 12 miesięcy.

- Łączna kwota wsparcia wynosi 159 950 złotych – informuje Sylwia Marciniak z Ratusza. Pomoc finansowa pozwala sportowcom rozwijać umiejętności, uczestniczyć w zawodach, zgrupowaniach i codziennych treningach. Prezydent Mariusz Chrzanowski podziękował dziewczętom i chłopcom za reprezentowanie Miasta Łomża na arenach krajowych i międzynarodowych. Tegoroczne stypendia zostały przyznane za osiągnięcia, jakie osoby trenujące indywidualnie i zespołowo miały w 2025 r. Stypendia, zainicjowane przezeń w 2016 r., mają wyrażać uznanie dla pracy ambasadorów Łomży.

Determinacja, dyscyplina i wytrwałość

Sebastian Konecko jest licealistą w Zespole Szkół Akademickich MANS w Łomży. Jego przygoda ze sportem zaczęła się od pierwszych treningów u trenera Zbigniewa Maleszewskiego. Aktualnie za swój największy sukces uważa wicemistrzostwo Polski w kategorii 54 kg, zdobyte w Sokółce 2025. Łomżyniak boksuje też w kadrze narodowej na zgrupowaniach w COS w Giżycku pod kierunkiem trenerów: Dariusza Kochanowskiego, Cezarego Rzepnickiego, Dariusza Gumowskiego. Mistrz lubi jeździć motorami i planuje przygotować się do egzaminu na prawo jazdy. Idea trenowania narodziła się spontanicznie, za namową kolegów, a pomysł Sebastianowi się spodobał, ponieważ miał zamiar nauczyć się któregoś ze sportów walki – boks okazał się w jego oczach najładniejszy. - Boks trochę jest taki jak szachy: trzeba pomyśleć, to nie jest tylko wymiana ciosów – przedstawia spostrzeżenia na temat wybranej dyscypliny Sebastian Konecko. Jego zdaniem, najważniejsza w życiu sportowca jest determinacja: nieważne, czy mu się chce, to idzie na trening i ćwiczy do końca na 100 procent. Trzeba zaangażować się we własny rozwój i wierzyć w siebie, żeby nie przegrać walki psychicznie. 

„Mam ambicję i ciężko pracowałem”

Lekkoatleta Sebastian Borawski to rówieśnik i kolega ze Szkoły z równoległej klasy w Technikum Informatycznym. Trenuje lekkoatletykę i specjalizuje się w trójskoku, w którym ma rekord życiowy 13 metrów  i 58 cm. Jego największy sukces to 6. miejsce w trójskoku na Halowych Mistrzostwach Polski Juniorów Młodszych we Wrocławiu oraz brązowy medal na MP LZS. Zaczynał w 8. klasie od skoku wzwyż, jednak nie szło mu najlepiej. Poznał na obozie trenera Jana Kotowskiego z LKS Narew, który zaproponował zmianę dyscypliny na wieloskok. - Trener Kotowski wyczul we mnie potencjał, chociaż na początku był średnio przekonany do tego, żebym trenował – uśmiecha się do wspomnień sprzed 3 lat Sebastian Borawski. - Spodobały mi się wyjazdy na zawody, rywalizacja, treningi codzienne. Pokazałem, że mam ambicję, i ciężko pracowałem, co zaowocowało sukcesami. Ważna jest dbałość o zdrowie i kondycję, dlatego wykluczam palenie papierosów i picie alkoholu.  

Tańczą, walczą, biegają i awansują

Stypendystami zostali także lekkoatleci KS Prefbet Sonarol Łomża: Martyna Krawczyńska, Piotr Dąbrowski, Monika Dubiella, Anna Ewa Jagielska, Kornelia Rusiłowicz i Igor Kamiński. Szóstka zawodników ze Stowarzyszenia Łomżyńska Akademia Brydża Sportowego też dostała wsparcie od Miasta Łomża: Michal Korwek, Jakub Wierzbowski, Bartosz Bejenka, Adam Rogowski, Stanisław Wiszniewski, Norbert Mroczkowski. Brazylijskie jiu-jitsu trenują w Stowarzyszeniu Sportów Walki Fight Club Łomża: Dominika Steczkowska i Damian Zorczykowski. Szymon Dmoch mistrzowsko tańczy breakdence w Stowarzyszeniu Twórczego Działania BK Step. Prezydent docenił 7 piłkarek ręcznych KS Handball Łomża, trenujących pod opieką Anety Kutny: Amanda Szymborska, Urszula Trzcińska, Aleksandra Szymborska, Anna Janowska, Patrycja Kruczkow, Weronika Serowik, Katarzyna Rejka, bo zdobyły 1. miejsce w grupie III w sezonie 2024 / 2025 i awans do 1. ligi piłki ręcznej kobiet (3. ligi rozgrywkowej). Sukcesy stypendystów 2025 podajemy w załączonej tabelce.

Mirosław R. Derewońko

tel. red.  696 145 146

Foto: Stypendyści Sebastian Konecko i Sebastian Borawski
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę