Z prowincjonalnego zakładu do lidera
Przed dziesięciu laty, 20 stycznia 2016 roku, w gruntownie zmodernizowanej ubojni w Podgórzu ruszyła produkcja. Dziś ten nowoczesny zakład, zatrudniający ponad 450 pracowników, jest jednym z liderów branży.
Ubojnia Rytel obchodzi dziś 10-lecie modernizacji i rozbudowy, która pozwoliła niewielkiemu, prowincjonalnemu zakładowi wejść do grona największych firm w regionie.
– Na fundamentach starego zakładu, spełniającego jedynie minimum sanitarne, wzniesiono nowoczesną fabrykę, której powstawanie nadzorowałem – wspomina Emilian Kudyba, wówczas zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łomży. – Znakiem rozpoznawczym stały się najnowocześniejsze ciągi technologiczne i wyposażenie. Skończyło się poganianie zwierząt elektrycznym poganiaczem — wprowadzono techniki behawioralne, co ograniczyło ból zwierząt i hałas. Po raz pierwszy w regionie zastosowano wciąż rzadkie wówczas w kraju gazowe ogłuszanie zwierząt. Tego nie mieli w Czyżewie ani w Białymstoku – dopowiada dr Kudyba.
Dziś „przyjaciel Ubojni Rytel”, jak nazywają go właściciele firmy, zachwala skomputeryzowane ciągi technologiczne i kontrolę procesów, które często odbywają się bez udziału człowieka.
Historia zaczęła się w 1998 roku, kiedy Robert Rytel odkupił od firmy Pigipol zakład branży mięsnej. Jak wspomina właściciel: – W tym czasie konsekwentnie zbierałem doświadczenie, obserwowałem zmiany zachodzące w branży, a interesowały mnie wyłącznie innowacyjne, najnowocześniejsze rozwiązania techniczne.
W rozmowie z dr. Emilianem Kudybą mówi o szczęściu do współpracowników, którzy wsparli go w rozwijaniu pomysłu, co po roku prac modernizacyjnych pozwoliło rozpocząć produkcję w ultranowoczesnym, w pełni zautomatyzowanym zakładzie. Na czas rozbudowy produkcję przeniesiono do jednej z firm na terenie powiatu ostrołęckiego.
Dziś firma jest jednym z liczących się graczy na krajowym rynku mięsnym. Zakład zatrudnia ponad 450 pracowników, a jego flota transportowa obejmuje ponad 80 nowoczesnych pojazdów. Poza rynkiem krajowym produkty Ubojni Rytel trafiają także do Europy Zachodniej, krajów azjatyckich oraz Afryki Północnej. W grudniu 2025 roku w Łomży, przy ulicy Polnej 4, otwarto firmowy sklep.